Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Öppen konfrontation i fullmäktige

RONNEBY.Margareta Yngvesson, socialdemokratisk toppolitiker i Ronnebys kommunledning, går i öppen åsiktskonfrontration med Bertil Freij, högre tjänsteman knuten till kommunledningskontoret i stadshuset.
Ronneby • Publicerad 30 mars 2001

De uppdykta åsiktsmotsättningarna mellan Bertil Freij, en gång personalchef i kommunen, och Margareta Yngvesson, har fram till i går enbart varit kända bland kommunanställda. Men vid fullmäktigemötet i går blev de offentliga.

Att MargaretaYngvesson anmälde avvikande synpunkter mot Bertils Freijs tjänstemannalinje hänger samman med en artikel i ett internt informatationblad med namn Kort &koncist. Bertil Freij är redaktör för bladet och har här fått en journalistisk frihet att skriva och redigera efter eget behag.

Annons

Inte sällan tar Bertil Freij tillfället i akt att i kritisk och satirisk ton reflektera över företeelser i samhället. Lokaltidningarna i Ronneby är ofta en målgrupp för Bertil Freijs personliga kritiska analyser.

> Gick väl långt

Men i förra numret anser tydligen socialdemokratiska kommunstyrelseledamoten Margareta Yngvesson att Bertil Freij gick väl lång i en informationsartikel om kommunens nyinrättade Brottsförebyggande råd. Här ifrågasatte skribenten kriminalvårdens effektivitet, domstolarnas toleranta syn på hur brott ska beivras och dagens normer i skolorna.

Bertil Freij utvecklade sina synpunkter med anledning av att han utsetts till handläggare i det brottsförebyggande rådet.

Hans i skrift framförda åsikter delas förvisso av en del. Dock icke Margareta Yngvesson som i egenskap av kommunstyrelsepolitiker också ingår i Brottsförebyggande rådet. Hon lär ha gått i taket när hon läste handläggande tjänstemannens synpunkter.

> Unika metoden

Margareta Yngvesson tillgrep den unika metoden från en kommunstyrelseledamot att skicka elektroniskt meddelande till alla anställda och arbetsplatser med egen e-mailadress.

Och hon nöjde sig inte med det. Margareta Yngvesson begärde ordet i gårdagens fullmäktigesammanträde där hon markerade avstånd från den högre tjänstemannen Bertil Freijs synpunkter på vad som bidragit till ökad brottslighet i landet.

Margareta Yngvesson passade på att frondera mot Bertil Freijs syn när det stod Information - Brottsförebyggande rådet som punkt tre på dagordningen.

–Jag hade inte möjlighet att utveckla mina synpunkter i det nummer av Kort &koncist som nu kommit ut.

Därför tog hon tillfället i akt. Begärde ordet för ett klargörande och markerade kraftfullt att hon hon inte stod bakom vad som i felra stycken framfördes i Kort &koncist.

Mats Pihlgren
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons