Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Sju anmälningar mot Miljöteknik

RONNEBY Miljöteknik har anmälts som misstänkta för brott mot Miljöbalken. Efter påpekande lämnade de in rapporten om mottagningsstationerna för avfall från hushåll hela åtta och en halv månad för sent. Fadäsen som Miljötekniks vd Hans-Göran Karlsson är ansvarig för kommer att kosta Miljöteknik minst 35 000 kronor enbart i sanktionsavgifter.
Ronneby • Publicerad 11 januari 2001

Sju anmälningar har Länsstyrelsen skickat in till åklagaren, var och en från de sju insamlingsställen för hushållsavfall och miljöfarligt avfall som finns i kommunen.

I februari i fjor skickade Länsstyrelsen ut skriftlig information om att tillståndspliktiga verksamheten senast den 31 mars.

Annons

– Det är bortglömt av mig. Slarv om du så vill, erkänner Hans-Göran Karlsson.

> Vet ej om sitt ansvar

Han vet heller inte om han är personligt ansvarig för fadäsen, trots sina 35 år i branschen. Papperna skickades sedermera in, men först efter påminnelse från Länsstyrelsen.

– På senare år har miljöbalken förändrats mycket. Tidigare behövde vi inte lämna sådana rapporter om dessa stationer. Vi hänger kanske inte med i svängarna, rannsakar han sig själv.

Ett sätt att åtgärda att det inte händer igen är inrättandet av en miljöingenjör. Då hamnar förmodligen sådana här ärenden där datumar ska passas på hans eller hennes bord.

I övrigt, sköter ni anläggningarna bra?

– Ja. Miljöstationerna där allmänheten ska lämna avfall ska det rapporteras om från och med i fjor. Hur mycket avfall det är och annat. Miljörapporten som sedermera lämnades in blev direkt godkänd. Anmälan nu gäller några papper som inte kom in i tid, förklarar Hans-Göran Karlsson.

> Ronneby flest med sju

Enligt Åsa Olofsson på Länsstyrelsen har också Sölvesborg och Karlshamn missat. De får en anmälan var jämfört med Ronnebys sju.

– Det beror på att de har ett lite annorlunda system. Att Ronneby fick sju beror på att en anmälan måste göras för varje station, säger hon.

Annons

Åsa Olofsson tycker att det är slarvigt gjort av Miljöteknik och de andra kommunerna att glömma skicka in papper i tid.

– Och lite onödigt. Nu utgår en miljösanktionsavgigt på 5 000 kronor för varje station, plus att fallet överlämnas till åklagare. Det är vår skyldighet att följa lagen så, säger hon vidare.

Sådana ärenden är en ny företeelse också för Länsstyrelsen. Det faktum att det blir mer och mer arbete med att hålla reda på alla nya bevis ser inte Åsa Olofsson som någon ursäkt.

– Att det blivit fler ärenden får politikerna ta ställning till. Syftet är bra, tycker jag. Värre är det för företag med en eller två anställda, t ex ett jordbruk. För dessa blir arbetsbelastningen verkligen större. Ett bolag som Miljöteknik har helt andra möjligheter att avsätta folk till denna rapportering, anser hon.

> Domstol eller ej

Frågan är nu om det också går till domstol. Att åklagaren ser allvarligt på minsta förseelse, om än med anledning av bristande information, har visat sig här i Ronneby. Fallet med frisören som hamnade i en absurd situation, men blev frikänd av tingsrätten, visar hur allvarlig tolkningen av lagarna kan vara.

– Jag vet inte om åklagaren tänker driva dessa fallen till domstol. Själv vågar jag inte spekulera. I ett liknande fall i Växjö blev de frikända, i ett annat uppåt landet blev de fällda för liknande förseelse.

Åklagaren kommer att besluta om polisen gör en förundersökning eller ej. Om de ska utreda vem som anses ansvarig. Inte alltid så lätt att reda ut, enligt Åsa Olofsson.

– Det finns många vägar det kan gå på. Det kan också ta ett bra tag innan utredningen är klar och då det kan komma upp i domstol. Minst ett halvt år, tror Åsa Olofsson.

Jörgen Sjöbeck
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons