Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Skeppsvrak utanför Ronneby identifierat

Ett skeppsvrak som upptäcktes utanför Ronneby för tretio år sedan är nu identifierat.
Ronneby • Publicerad 16 maj 2013

Johan Rönnby, professor i marinarkeologi, har dykt kring vraket i veckan och konstaterar att det är det kända danska 1400-talsskeppet Gribshunden. Ett vrak som är helt unikt i sitt slag i världen.

Det rapporterar Sveriges Radio.

Annons

Enligt historiska källor fattade det kungliga stabsskeppet eld, antingen på grund av en explosion eller under matlagningen i byssan, då det var på väg till Kalmar för att förhandla med Sverige om detaljerna i den Kalmarunion som då förenade länderna. Det sjönk utanför Ronneby någon gång runt år 1495.

Vraket upptäcktes på 1970-talet av sportdykare och misstankar om att det rört sig om Gribshunden har funnits länge och nu alltså bekräftats.

Det är ett unikt exempel på hur de första moderna krigsfartygen kan ha sett ut, enligt Sveriges Radio. Hon var kravellbyggd, alltså med borden liggande tätt mot varandra på högkant, och betydligt större än av forskarna antagit att medeltida krigsfartyg brukade vara.

Catharina Loosme
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons