Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Sopförbränningen ett dråpslag för grannarna

RONNEBY Huset köptes 1992. Då var det inte tal om någon sopförbränningsanläggning in på knuten. Efter ja-beslutet har den ursprungliga glädjen med huset försvunnit. Det fortsatta renoveringsarbetet har nu delvis avstannat tills de får besked efter olika överklaganden.
Ronneby • Publicerad 4 januari 2001

Redan innan samrådsmötet om sopförbränningsanläggningen (för utsorterat avfall, som den korrekt benämns), skickade familjen Mazetti på Elevhemsvägen ett brev till bland annat kommunstyrelsen.

I det påpekade de att då de bor endast 200-250 meter från den blivande (?) sopförbränningsanläggningen har de redan gjort en ordentlig förlust på sitt hus.

Annons

> Husets värde redan lägre

Redan nu, innan något är byggt eller godkänt, hävdar de att det är avsevärt svårare att sälja, huset har sjunkit i värde. Enbart genom planerna och ryktet.

”Eftersom det verkar som att detta inte går att stoppa har vi ett krav om inlösen av vår fastighet på Elevhemsvägen 8”, står det i ett nytt brev de nu skickat till Länsstyrelsen i Karlskrona.

De vill att Länsstyrelsen ålägger Ronneby kommun att lösa in deras fastighet, och hänvisar till miljöbalken där det står att människors hälsa och miljö ska skyddas mot skador och olägenheter.

Detta andra brev är tillika skickat till Ronneby Miljö &Teknik AB, miljö- och hälsoskyddsnämnden och kommunstyrelsen.

> Första besked i augusti

– Tidigast i augusti kan vi få besked från Länsstyrelsen hur de ser på våran begäran. Skulle de tillstyrka Miljötekniks tillståndsansökan tänker vi överklaga till Miljödomstolen i Växjö. Men vi hoppas givetvis att vi slipper allt det här, säger Lena Mazetti.

Familjen Mazetti menar att ärendet egentligen bör vara enkelt för kommunen. Antingen tas beslutet om att istället bygga en flispanna. Eller att de är beredda att lösa in huset till dess fulla värde.

– I värsta fall tror vi att nästa möjlighet annars bara blir att förhala ärendet i Miljödomstolen, säger en desillusionerad Lena Mazetti.

> Kommunen visar ej hänsyn

Annons

Med detta påstående menar de att kommunen nog inte tvekar att köra över dem fullständigt. Att de inte alls tar några hänsyn till vad enskilda människor anser.

– Tyvärr verkar det vara så att det nu är så tyst i den här frågan. Ingen verkar reagera i kommunen. Inte en enda från Lugnetområdet som också ligger nära verkar förstå eller bry sig om vad sopförbränningsanläggningen kommer att innebära. De pratade inte på mötena, i varje fall, säger Lena Mazetti besviket.

En del grannar på Elevhemsvägen har redan tidigare klagat på att deras tvätt blir nersotad. De tycker inte heller om det tilltänkta nybygget. Men den som dragit frågan längst hittills är familjen Mazetti.

– De kan ju flytta då de hyr sina hus. Men vi står här med en halv miljon i skulder på ett hus som svårligen blir sålt. Det beskedet har vi fått från en mäklare. Undrar hur någon i kommunstyrelsen reagerat om de befunnit sig i våra kläder, undrar Lena Mazetti.

Jörgen Sjöbeck
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons