Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Spaden i jorden för Wildens nya fabrik

RONNEBY · Första spadtaget till Wildens fabriksbyggnad i Ronneby har tagits. Det största byggprojektet i kommunen på många år är nu inlett – det kostar 70 miljoner kronor. Fabriken får ett mycket speciellt utseende.
Ronneby • Publicerad 28 juni 2001
Ett rejält spadtag. Miguel Cisneros vid Baxter Medical AB, Ronny Pettersson vid Abri, Bert Wilden från Wilden Plast AB och kommunalrådet JanAnders Palmqvist gräver en djup grund för den nya fabriken.
Ett rejält spadtag. Miguel Cisneros vid Baxter Medical AB, Ronny Pettersson vid Abri, Bert Wilden från Wilden Plast AB och kommunalrådet JanAnders Palmqvist gräver en djup grund för den nya fabriken.Foto: 

– Den kommer inte att se ut som en fabrik, mer som en kontorsbyggnad, berättar Peter Fogelberg från Fogelberg Arkitekter AB som har ritat fabriksbyggnaden.

Fasaden kommer att bestå av cementskivor och paneler av lärkträ och cederträ. Det blir en slät enkel byggnad som inte avslöjar husets innehåll och fasaden är utformad så att fabriken inte ska se så stor ut.

Annons

För det är en mycket stor byggnad det är fråga om, hela

9 000 kvadratmeter.'

> Tekniskt komplicerad

–Det har varit en utmaning att rita byggnaden, fortsätter Peter Fogelberg.

Wilden har haft som krav att det ska vara tio till tolv meter mellan pelarna inomhus.

Som jämförelse är avståndet mellan pelarna i bostadshus sex meter. Det har därför också varit en utmaning att konstruera byggnaden tekniskt sett. Peter Borenberg är VD för Wilden och berättar att företagets utbyggnad i Ronneby kommer att innebära att man utökar personalstyrkan till omkring 40 personer. Tidigare var antalet anställda i Svängsta 24.

– Det här är en viktig sak för oss, säger han. Vi får en fabrik som är bättre anpassad till våra medicintekniska produkter, till exempel vad gäller hygien.

Wilden är tillverkare av medicintekniska produkter för Baxter Medical AB. Den nya fabriken ligger alldeles intill Baxters lokaler på Fridhemsvägen.

> Färdig om ett år

3 000 kvadratmeter av fabriksbyggnaden är ännu inte uthyrda. Men Tommy Svensson, vd för fastighetsbolaget Abri, tror att det löser sig under byggtiden.

– Fabriken kommer ju att ligga centralt så det är ett bra läge, menar han. Själva byggandet påbörjas av byggföretaget Blekinge Rot efter semestern och den beräknas stå färdig om ett år.

Martha Malm
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons