Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Stadsträdgården kanske får flyttas

RONNEBY Stadsträdgården flyttas till Hulta om Malmöföretaget Colliers ritningar blir vägledande för nya handelsbyn i Sörby.
– Det är i vart fall en möjlighet om köpcentrat blir så stort som Colliers ritat det, säger Peter Lindahl, parkchef i Ronneby.
Ronneby • Publicerad 8 juni 2001
Jennie Andersson fick i februari i år fast anställning vid stadsträdgården.
Jennie Andersson fick i februari i år fast anställning vid stadsträdgården.Foto: 

År 2003 ska ”Handelsbyn Sörby” invigas. Det nya köpcentrat vid trafikplatsen E-22 och riksväg 30 får en försäljningsyta på mellan 25 000 och 30 000 kvadratmeter.

> Nedläggningshotad

Annons

I konsultföretaget Colliers förslag är stadsträdgården struken till förmån för den förväntade handelsexpansionen. Frågan är vad som då händer med stadsträdgården.

Trädgårdens vara eller inte vara har diskuterats i många år. Under en period var också stadsträdgården nedläggningshotad.

Moderaterna i Ronneby eftersträvade i motioner till fullmäktige en nedläggning. Den i slutet av 80-talet inledda kostnadsjakten i kommunen stegrades under första halvan av 90-talet och stadsträdgården blev en återkommande måltavla i besparingsdebatter, där även politiker från andra partier hakade på nedläggningsdebatten. Inköp av plantor och växter från stora centraler angavs som ett lönsamt alternativ till fortsatt drift av stadsträdgården.

Men stadsträdgården överlevde - om än något vingklippt.

– Den senaste femårsperioden har personalstyrkan halverats. Av fyra anställda återstår nu bara två heltidare plus säsongsarbetare. Därmed är smärtgränsen nådd. Det går inte driva den vidare i nuvarande omfattning med färre anställda än så eftersom trädgården på årsbasis producerar ungefär 150 000 plantor och krukväxter, säger Peter Lindahl.

> Brunnen - inget alternativ

Nedläggningsdebatten tycks dock vara ett avslutat kapitel.

– Parkavdelningen klarar sig knappast utan en egen trädgård. Det tror jag nog att även politikerna nu insett, menar Peter Lindahl, som på senare tid besparats signaler om en ny överlevnadsdebatt för trädgården.

Parkchefen är tveksam till Colliers planer beträffande omfattningen.

– Personligen tror jag inte att handelsbyn blir av den kalibern Colliers hoppas på, men skulle den svälla ut och ta stadsträdgårdens mark i anspråk så återstår naturligtvis bara att flytta verksamheten, fortsätter Peter Lindahl.

Annons

Brunnsområdet har nämnts i det sammanhanget, men Peter Lindahl avfärdar det alternativet.

– Stadsträdgården passar inte in i Brunnsmiljön bland annat på grund av behovet av p-platser och avställningsytor.

Hulta är däremot ett tänkbart alternativ.

– Området i närheten av östra infarten är att föredra, inte minst av utrymmesskäl, förklarar parkchefen.

> Plats för butiker - och trädgård

Jennie Andersson har arbetat från och till på stadsträdgården sedan 1998. I februari i år blev hon tillsvidareanställd.

– Man vill ju inte förlora ett fast jobb, säger Jennie som tycker att det borde finnas plats för såväl stadsträdgården som för den blivande handelsbyn.

– Fler butiker är ju positivt för Ronneby, men jag hoppas att stadsträdgården får vara kvar här, tillägger Jennie.

Göran Sundén
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons