Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Största narkotikabeslaget någonsin i Blekinge

RONNEBY Polisen har gjort ett av de största knarkbeslagen någonsin i Blekinge.
Vid en husrannsakan i Ronneby fann polisen nära 700 gram amfetamin, värt minst 150 000 kronor i missbrukarkretsar.
En 48-åring sitter nu häktad misstänkt för grovt narkotikabrott.
Ronneby • Publicerad 3 mars 2001

:Vid halv två-tiden i torsdags eftermiddag stoppades en mopedist av en polispatrull i Ronneby.

Mopedföraren, en 48-årig man, var ett känt ansikte för polismännen och visade också tecken på narkotikapåverkan.

Annons

Mannen togs därför med till stationen för skyddsvisitation och provtagning. I hans kläder fann polisen mindre mängder amfetamin.

Samtidigt beordrade kammaråklagare Bengt Iwars en husrannsakan i 48-åringens bostad i Ronneby samt i ett intilliggande förrådsutrymme.

I förrådet gjorde polismännen en överraskande upptäckt. Förpackat i plast låg stora mängder vitt pulver, som misstänks vara amfetamin.

Kammaråklagare Margareta Lewenhagen förde i går åklagarkammarens talan under häktningsförhandlingen i tingsrätten. 48-åringen, som dömdes för knarkbrott så sent som i december i fjol, sitter nu häktad.

Han misstänks för grovt narkotikabrott, vars minimistraff är två års fängelse. Men då det nu handlar om så stora mängder knark riskerar 48-åringen, vid en fällande dom, att få tillbringa ännu längre tid i fängelse.

Mannen har erkänt det mindre narkotikainnehavet men bestrider all koppling med det nära sju hekto stora partiet amfetamin.

> Största beslaget

HG Andersson är chef för Blekingepolisens knarkrotel. Han har varit verksam som polis i 18 år.

– Vi har tidigare gjort stora beslag vid färjeläget i Karlskrona. Men vid sidan av dem är torsdagens beslag av amfetamin i Ronneby det största under min tid som polis, säger han.

Polis och åklagare är övertygade om att 48-åringen haft för avsikt att sälja merparten av knarkpartiet. Men detta förnekade mannen vid häktningsförhandlingen.

Annons

En polisman säger dock att man nu troligtvis strypt en omfattande kanal för narkotika i Blekinge. Och att man en längre tid haft 48-åringen under uppsikt.

48-åringens kundkrets ska främst ha funnits i Ronnebyområdet. Det beslagtagna partiet är i försäljningsledet värt minst 150 000 kronor.

Åklagarkammaren har nu två veckor på sig att väcka åtal mot 48-åringen.

Rättegång kommer med all sannolikhet att genomföras omgående efter åtalsväckandet.

Jens Svensson
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons