Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Tjejerna tog över graffitiväggen på Bruket

Graffitiväggen på Bruket är klar för tionde året i rad. Och det är ett ganska ovanligt gäng som står bakom Ronnebys överlägset största konstverk.
Ronneby • Publicerad 11 maj 2013
Workshop. Jonathan Josefsson höll i en workshop för de lite yngre barnen inne på Bruket.
Workshop. Jonathan Josefsson höll i en workshop för de lite yngre barnen inne på Bruket.Foto: 
På gång. Amy Andersson fyller i en del av målningen, föreställande en hund.
På gång. Amy Andersson fyller i en del av målningen, föreställande en hund.Foto: 
Klart! Gruppen som målade väggen är nöjda med resultatet. På bilden saknas tre av eleverna som deltog.
Klart! Gruppen som målade väggen är nöjda med resultatet. På bilden saknas tre av eleverna som deltog.Foto: Johan Hultgren
Foto: 
Foto: 
Foto: 

– Man brukar få jobba och stå i för att locka några tjejer till evenemang som det här. Men plötsligt så står det här gänget framför oss, bara tjejer! Jag har aldrig varit med om något liknande, det är riktigt kul, säger Pärra Andersson, projektledare.

Gruppen om nio elever från estetprogrammet har jobbat sedan i måndags med det monumentala offentliga konstverket.

Annons

Pärra Andersson och konstnärskollegan Lars Hjertstedt har haft en aktivare roll i målandet i år, och de tycker att resultatet blev riktigt bra.

– Det har varit en spännande vecka, vi har haft en liten annorlunda metod i arbetet det här året. Jag har sett ungdomarna som kollegor och vi har jobbat tillsammans. Det är kul att det blev så bra tillslut, säger han.

De nyfrälsta graffitikonstnärerna är nöjda med sitt arbete, även om det inte blev riktigt som de hade tänkt sig från början.

– Ingen av oss hade jobbat med graffiti tidigare. Men det har varit intressant och lärorikt och vi kommer antagligen fortsätta även efter det här. Vi kan ha ett par projekt på gång, säger Ida Modliba.

Nu har man ett år på sig att njuta av målningen, sedan ersätts den med en ny. Och Pärra Andersson vet vad han ser fram emot då.

– Det hade varit väldigt häftigt om vi kunde ha målat ännu mer av väggen, fortsätta ett par våningar upp. Det hade blivit riktigt maffigt, säger han.

Johan Hultgren
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons