Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Tog elevernas pengar för att spela på trav

BLEKINGE Styrelseledamoten lurade banken och tog ut över 55 000 kronor från elevföreningarnas konto.
Nu åtalas mannen för bedrägeri.
38-åringen tog pengarna för att täcka upp sina stora spelförluster på trav.
Ronneby • Publicerad 7 mars 2001

:Den före detta styrelsesuppleanten i Svenska Folkhögskoleelevers förbund, SFEF, åtalas av biträdande chefsåklagare Ingela Klinteberg i Blekinge.

I början av förra året slog elever vid en folkhögskola i länet larm till polisen sedan de upptäckt ogentligheter i elevkårens ekonomi.

Annons

Misstankarna riktades mot kårordföranden som erkände att han olovligen tagit ut sammanlagt 6 200 kronor från föreningens konto på Föreningssparbanken. 38-åringen polisanmäldes och förundersökning inleddes.

Under utredningens gång växte misstankarna mot mannen som lämnade ordförandeuppdraget när bedrägeriet uppdagades.

Ytterligare uttag från ett annat bankkonto kunde härledas till mannen. Denna gång hade det nationella elevförbundet SFEF drabbats.

Polisens utredare kontaktade det bankkontor som mannen besökt och kunde så småningom fastställa att han lyckats ta ut sammanlagt 49 000 kronor från SFEF:s konto.

Mannen har i polisförhör erkänt att han vid fyra tillfällen tog ut pengar från bankkontot.

– Jag hade förlorat stora pengar på trav och behövde täcka upp förlusterna. Jag tänkte vinna pengar och betala tillbaka det jag tagit, säger han i förhör.

Men 38-åringens travvinster uteblev och Föreningssparbanken kräver honom nu på sammanlagt 55 200 kronor i skadestånd. Kontoinnehavarna drabbas alltså inte av några ekonomiska förluster.

Mannen misstänktes också för ytterligare brott liknande bedrägeri, men åklagare Ingela Klinteberg väljer att endast åtala honom för de gärningar han erkänt.

38-åringen åtalas också för urkundsförfalskning, sedan han förfalskat ett kvitto på en betalning för en bussresa.

Rättegång väntar inom några veckor. Enligt brottsbalken riskerar 38-åringen ett fängelsestraff.

Jens Svensson
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons