1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Träning för mer balans i livet

Alla kan falla. Men med bra balans minskar både risken och rädslan för fallolyckor. Det kan kvinnorna i balansgruppen gå i god för.
– Nu är jag inte lika rädd för att ramla, säger 85-åriga Marianne Engström.
Det blir lekfull träning när Ann-Christin Svan övar balansgång på en mjuk matta. Här tillsammans med fysioterapeut Frida Karlsson.
Foto: Andreas Blomlöf

Det är i samband med Socialstyrelsens kampanj ”Balansera mera” som primärvården i Landstinget Blekinge och Ronneby kommun nu lyfter sin nya satsning på balansträning för kommunens äldre medborgare.

Fysioterapeuter från kommunen och från Ronneby rehabcenter har tillsammans startat en grupp där äldre deltagare får öva upp sin balans- och gångförmåga.

– Många drar sig för att träna sin balans och kompletterar i stället med en rollator. Att vara rädd för att ramla hämmar ju balansen. Så att våga, och göra det säkert, är minst lika viktigt som själva träningen, säger fysioterapeut Emelie Joström.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på sydostran.se, appen MinSydöstran och e-tidning mån-sön. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 179 kr)

För att förebygga fallolyckor i vardagen får deltagarna bland annat värma upp med simtag.
Foto: Andreas Blomlöf

Enligt den senaste statistiken från Socialstyrelsen dog 19 personer till följd av fallolyckor i Blekinge under 2016. Det är också den olyckstyp som leder till att flest människor hamnar på sjukhus och besöker landets akutmottagningar.

I Ronneby sporthall försöker man råda bot på den. När Sydöstran besöker en av träningarna står allt från axelrörlighet och höga knälyft till resa sig från sittande och kast med rispåse på programmet. Men även det sociala är viktigt.

85-åriga Maj-Lis Andersson är en av dem som övar upp balansen. Precis som övriga damer i salen fick hon reda på gruppövningarna genom sin sjukgymnast. Hon ser fram emot träningarna som pågår två gånger i veckan under en sjuveckorsperiod.

”Man får ju hoppas att banden håller”, säger Ulla Svensson som här tränar bredvid Magdalena Fredriksson.
Foto: Andreas Blomlöf

– Det är ju inte som förr. När man var ung balanserade man på en bom. Nu går vi på linjer på golvet i stället. Men träningen är till stor hjälp och jag hoppas att initiativet sprider sig, säger hon.

Och det ser det ut att göra också.

– Vi ser ju att det gör nytta. En som var med i gruppen i våras berättade att äntligen vågade böja sig fram och plocka ogräset längst in i rabatten, berättar Emelie Joström.

– Så vi tänker att vi ska hålla fast vid detta och vi har chefernas stöd. Sedan får vi se om det startar upp i andra delar av landet också.

images8 bilder
enlarge

Läs mer

Misstänkt kidnappning

Åklagaren: ”Jag kommer begära förlängd åtalstid”

Två unga män sitter häktade misstänkta för människorov av 57-åring.

Nyheter

Varnar för havstulpaner

Nu är det dags för båtägare att se över sina skrov

Nyheter

Sölvesborg: Man misstänks ha misshandlat kvinna – anhållen

En man i 30-årsåldern greps i Sölvesborg på tisdagskvällen, rapporterar BLT.

Karlskrona

Anmälan: Unga utsatta för rånförsök

Hotade att slå dem.

Sport

Mostert och Tegelbjaerg nya Sverigetvåor

Flera KA 2:are klättrade på rankingen

Bromölla

Lastbil körde av på E22 – bärgning pågår till ikväll

Begränsad framkomlighet under hela torsdagen.