Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Tvingas vänta på familjerättens råd

RONNEBY · I dagarna har individ- och familjeomsorgens familjerätt skickat ut ett brev till par som ligger i skilsmässa och har barn. På grund av arbetsbelastningen får de vänta till slutet av augusti på att komma till familjerätten för att ha samarbetssamtal. Detta innebär en lång väntan för människor som befinner sig i en pressad situation.
Ronneby • Publicerad 26 juni 2001

Socialchefen Eira Bring tycker inte att det är ett stort problem att det är en sådan lång väntetid. Hon berättar att det i många kommuner är vanligt att folk får vänta på vårdnads- och boendeutredningar över sommaren.

– Ibland behöver man tänka över sin situation ett tag innan man kan bestämma sig, säger hon. Men de som har allvarliga konflikter kan besöka familjerådgivningen.

Annons

Sydöstran har talat med en av dem som drabbats av förlängd väntetid i ett vårdnadsärende. På grund av sin familj vill han inte framträda med sitt namn. Han håller inte med socialchefen.

> Följer domstolskrav dåligt

– För oss som sitter i den här situationen är det jobbigt, suckar han. Man tycker att det tar tid ändå och då är det jobbigt när det tar ännu längre tid.

Han menar också att socialtjänsten i Ronneby har svårt att leva upp till domstolarnas krav på domar i dessa ärenden. I hans fall fick en konsult kopplas in för att det skulle gå fortare. Han undrar nu över hur mycket merkostnader det blir för kommunen att ta in personal utifrån.

En anledning till den långa väntetiden är arbetsanhopningen inför semestern. En annan är att man inte har full bemanning inom individ- och familjeomsorgen. Gruppen med utredande socialsekreterare har totalt tio tjänster och i dag är man tre man kort. Familjerätten saknar just nu en tjänst av tre men den ska tillsättas i slutet av sommaren. Eira Bring tror att det finns många orsaker till det. Dels är det tungt och ansvarsfullt att arbeta som socialsekreterare så många tvekar inför att ta en sådan tjänst. Dels är det en mycket god arbetsmarknad för socialsekreterare och kuratorer just nu.

> Mer personal

Individ- och familjeomsorgen i Ronneby har försökt göra arbetet mer attraktivt genom att tillsätta en extra arbetsledare. Socialsekreterare har ett tufft och utsatt jobb och behöver mycket stöd i sitt arbete.

Socialsekreterares löner har aldrig varit höga men Eira Bring hävdar att Ronneby kommun har prioriterat dem under de senaste åren. Hon säger att hon själv ska bevaka deras löner i fortsättningen. Enligt henne så ligger Ronnebylönerna inte lägre än socialsekreterarlönerna i storstadsområdena.

Eira Bring menar att man inte har några ekonomiska problem inom individ- och familjeomsorgen. Hon säger också att det inte medför några merkostnader att ta in konsulter för att utreda familjerättsärenden. Eftersom det saknats en person på familjerätten under flera månader så bekostas konsulten med de pengarna.

– Kostnaderna sjunker eftersom socialbidraget går ner. Det är en god arbetsmarknad idag.

Under år 2000 hade socialtjänsten höga kostnader för placeringar. Några av dem kostade en miljon kronor om året. Nu har flera av dem upphört av olika anledningar och därför har hela individ- och familjeomsorgen lägre kostnader.

Martha Malm
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons