Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Valde att själv betala operation

RONNEBY · När läkaren på Karlskrona lasarett talade om för Bertil Magnusson i Ronneby att han skulle få vänta ett år på operation ringde Bertil till en privat klinik i Malmö. Hälsenan i vänster fot var avsliten till 25 procent och inför risken att hela hälsenan skulle brista valde han att själv bekosta operationen.
Ronneby • Publicerad 21 juni 2001
Läkarbeskedet att långdistanslöparen Bertil Magnusson skulle få vänta ett år på att få sin hälsena opererad gjorde att han själv bekostade operationen.
Läkarbeskedet att långdistanslöparen Bertil Magnusson skulle få vänta ett år på att få sin hälsena opererad gjorde att han själv bekostade operationen.Foto: 

– Med facit i hand tror jag inte att jag hade något val. Med en väntetid på tolv månader bedömde jag risken för att hälsenan skulle brista helt som stor.

> Smärtor och ambulans?

Annons

Om så hade skett hade det inte gått undvika svåra smärtor och akut ambulanstransport till Karlskrona lasarett, säger Bertil Magnusson, som istället valde att själv betala operationen. Bertil kontaktade en privat klinik och den 25 januari undersöktes han i Malmö. Han fick också en tid för operation.

– Men den som tror att läkaren satte ut ett datum redan i februari är allt för optimistisk. Jag fick vänta i tre månader innan jag opererades i slutet av april i år. Men tre månader är till skillnad mot ett helt år uthärdligt.

Han betalade 13000 kronor för att få hälsenan opererad. Dessutom har resorna mellan Ronneby och Malmö kostat honom minst 3000 kronor.

– Operationskostnaderna är kanske inte så mycket att orda om. Jag valde själv att korta väntetiden och jag var helt införstådd med att ett privat vårdalternativ skulle kosta åtskilliga tusenlappar. Däremot tycker jag det var småskuret av landstiget i Blekinge att neka mig möjligheten att utnyttja landstingets transporter till Malmö, säger Bertil med visst eftertryck.

Efter operationen stapplade Bertil ner till stationen i Malmö. Han ”hängde i krokig arm” hela tågresan hem.

– För en nyopererad människa med sämre fysik än min hade resan med all säkerhet blivit en smärtsam upplevelse.

Bertil vet inte om han blir helt återställd efter vårens operation i Malmö. De odds läkarna gett honom tyder på en viss risk för att bli halt livet ut.

> Tre varv runt jorden

– Det är inte första gången jag sliter av hälsenan. I början av 70-talet skulle han fylla upp Karlshamns långdistanslag. Bertil körde ett hårt pass på kolstybb.

– Med bristfälliga spikskor och hålor i kolstybben var det kanske inte så konstigt att jag slet av båda hälsenorna.

Annons

Han har slitit av hälsenorna fyra gånger.

– Tre är idrottssskador där ledarna inte går fria från ansvar. Ledarna begick en hel del fel under de här åren, säger Bertil - utan nämnvärd bitterhet.

Han började träna och tävla ganska sent i livet, men har ändå hunnit med att springa nästan tre varv runt jorden! Han är en av få långdistanslöpare inom Ronneby OK och de senaste 20-25 åren har han träningsmässigt sett legat på elitnivå.

Han började med att springa 13-14 mil/vecka för att gradvis öka till mellan 18 och 20 mil/vecka.

> Långdistans avslutat kapitel

Men Bertil tror själv att det nu är slut med långdistanslöpandet.

– Trösten är väl att den fjärde bristningen inte inträffade i löparspåret. Hälsenan brast i november förra året när jag jobbade som parkarbetare. Jag halkade i underkyld väderlek och arbetsgivaren har godkänt det inträffade som arbetsskada.

– Men om det blir några försäkringspengar som plåster på såren återstår att se, säger Bertil.

När sjukskrivningsperiodsen är över räknar han med att ägna sig åt aereobic.

För 60-årige Bertil Magnusson är en fighter som inte ger upp.

Göran Sundén
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons