Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Vårdpersonalen har fått nog

ERINGSBODA Hemtjänstpersonalen på Björklidens servicehem riktar nu kraftig kritik mot den nya kommunala matdistributionen i Eringsbodatrakten.
– Vilken dubbelmoral! Vi kan inte låta bli att reagera.
Ronneby • Publicerad 17 mars 2001

Det är i en skrivelse inkommen till kommunens miljökontor som hemtjänstpersonalen på Björkliden i Eringsboda riktar skarp kritik mot det nya sättet att hantera maten till vårdtagarna.

– Vi har alltid använt rostfria kantiner och serverat maten på tallrik. Detta har fungerat alldeles utmärkt och hanteringen har känts redig och rejäl, skriver personalen.

Annons

Men för en tid sedan genomfördes förändringar. I stället för kantin och tallrik läggs maten numera i plastförpackning av engångsmaterial. Personalen skriver att materialet förvisso är återanvändbart.

– Men då ingen källsortering finns så känns detta fullständigt motbjudande, i synnerhet med tanke på den miljöutbildning som arbetsgivaren bekostade för några år sedan.

– Vilken dubbelmoral, menar hemtjänstpersonalen.

Som menar att sopmängden ökar oerhört mycket på grund av det nya hanteringssättet. Enligt personalen är pensionärernas soptunnor redan fulla av blöjor och draglakan.

– Var lägger vi de skrymmande matförpackningarna? Vi är medvetna om att denna hantering pågår i hela Ronneby kommun, vilket är fullständigt absurt.

Björklidens personal anser också att de nya förpackningarna kostar mera än de smakar.

– Den tid som kökspersonalen sparar in på diskningen fördubblas för oss i hemtjänsten när ett 40-tal plastförpackningar ska läggas in i en större box, varifrån vi sedan får plocka ut i ur och skur.

– Detta är absolut inte en bra grej för köket! Tidigare var det inga problem med mattemperaturen, då rostfritt stål lagrar värmen bra.

Då kunde hemtjänstpersonalen leverera varm mat till vårdtagarna i Eringsbodatrakten, vilket inte längre är fallet.

– Allt känns fel eftersom pensionärerna betalar en avgift på 50 kronor för maten, menar personalen.

Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons