Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Vill att deras barn ska få åka matarbuss

Föräldrarna till en högstadieelev i Ronneby kommun överklagar kommunens beslut att inte låta eleven åka med matarbuss för vidare färd mot skolan. Familjen bor i kommunens utkanter och eleven har sex kilometer till närmsta busshållplats.
Ronneby • Publicerad 30 maj 2013

Föräldrarna skriver i sin överklagan att eleven nyligen bytt högstadieskola på grund av mobbning och allmän otrivsel. På den nya skolan har situationen blivit mycket bättre och eleven har åter fått en meningsfull skolgång. Eleven har precis som sina klasskompisar fått busskort för att ta sig till skolan.

Dock bor familjen i kommunens utkanter och eleven har sex kilometer till närmsta busshållplats, där skolbussen avgår 07.15.

Annons

I familjen finns fler barn som också behöver ta sig till skola och dagis på morgonen. Föräldrarna har därför inte någon möjlighet att skjutsa högstadieeleven. De anser att eleven bör få möjlighet att åka med den matarbuss som tar skolbarnen i ytterområden till närmsta busshållplats.

Dock är elevens nya skola en friskola, och då är kommunen inte alltid skyldig att ordna kostnadsfri skolskjuts. Föräldrarna anser dock att det borde finnas särskilda skäl i detta fall och de överklagar därför Ronneby kommuns beslut till förvaltningsrätten i Växjö. Förvaltningsrätten vill ha in ett yttrande från Ronneby kommun senast den 4 juni.

Huvudregeln vid skolskjuts är att kommunen ska ordna kostnadsfri skolskjuts till och från den skola som kommunen har placerat eleven i.

Kommunen kan dock ibland vara skyldig att anordna skolskjuts även för elever som går i fristående skolor inom kommunen eller i en annan kommunal skola än den som kommunen skulle ha placerat eleven i.

Det gäller dock bara om skolskjutsen är organiserad på ett sådant sätt att en elev utan organisatoriska eller ekonomiska svårigheter för kommunen kan erbjudas skolskjuts till och från en annan skola, kommunal eller fristående, än den han eller hon skulle ha placerats i.

Christoffer Robertsson
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons