Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Vill bygga stallar för frigående höns

RONNEBY Peter Fransson vill bygga nya hönsstallar för frigående höns i Gärestad. En investering på ett par miljoner kronor. Peter Fransson har fått klartecken från markägarna till ett förvärv av det område i Gärestad som SMK Ronneby provkörde
får några månader sedan.
Ronneby • Publicerad 22 januari 2001

– Allt är ännu så länge planeringsstadiet och projektet hänger på om jag ta fram en ekonomisk kalkyl som håller. Det handlar om investeringar i storleksordningen ett par miljoner kronor samtidigt som prisbilden för ägg inte är så bra sett ur producentens ögon, säger Peter Fransson till Sydöstran.

> Krävs prishöjningar

Annons

– Ska vi har kvar en inhemsk äggproduktion så krävs det så småningom en prisjustering uppåt, menar han.

I den gångna helgen synade Peter Fransson det 25 000 kvadratmeter stora området i Gärestad.

– Det är utan tvekan ett idealiskt område för en verksamhet av det här slaget. Här finns bara åkermark plus en fabrik några hundra meter bort.

– Det finns ingen risk för att äggproduktionen ska upplevas som ett störningsmoment, förklarar Peter, som för en tid sedan fick klartecken till ett köp av marken från Karin Olofsson i Gärdestad.

– Vi släktingar har kommit överens om att sälja marken till Peter, säger hon.

> 5 000 frigående höns

:Peter Fransson arbetar på konsultbasis och bedriver hönseri i Edestad. Han har 5 000 frigående höns i Edestad på greve Hans G. Wachtmeisters mark.

– Det fungerar bra - och jag funderar över att utöka verksamheten, men jag kan inte göra det i Edestad eftersom Wachtmeister inte vill sälja mark, berättar Peter Fransson.

Men på det område som Karin Olofsson vill sälja till Peter finns inga begränsningar av det slaget. Det är tillräckligt stort för att han ska kunna fortsätta med sitt hönseri och utöka.

– Jag är en av några få personer i Blekinge som har frigående höns. Om några år ska fyra miljoner gamla burar bort i Sverige.

Annons

Det vore beklagligt om äggproduktionen försvinner från länet, säger Peter Fransson.

> Fortsätter med frigående höns

Det finns dock en en ny sorts hönsbur. Den godkändes hösten år 2000 och den används i Blekinge. I Ramdala.

– Men min inriktning är frigående höns. Erfarenheterna från hönseriet i Edestad är så goda att jag vill fortsätta på den inslagna linjen, berättar Peter Fransson.

Kontrollorganistaionen är väl utbyggd i Sverige. Salmonellaprover tas kontinuerligt och i dagsläget är enbart ett eller möjligen två nordiska grannländer undantagna från förbudet för import av ägg.

Men det hindrar inte Sverige från att exportera hönsburar till Finland som inte ses med blida ögon här hemma.

– Det är ett av flera kontroversiella inslag i debatten om äggproduktionen.

Vi får ägg från Finland som är producerade under villkor vi inte accepterar här hemma, förklarar Peter Fransson.

> Hör framtiden till

Det är för tidigt att säga om Peter Fransson kan förverkliga sina planer på frigående höns i Gärestad. Det krävs att fler än en pusselbit faller på plats.

– Men jag är övertygad om att det är möjligt att få ekonomi i det här projektet. Frigående höns hör framtiden till eftersom kraven på produktionen av livsmedel trappas upp, tillägger Peter Fransson.

Göran Sundén
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons