Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Visionen för kvarteret Kilen är antagen

Ett positivt avtryck på miljön och ett tydligt Cradle 2 Cradle-tänk. Det är huvuddragen i den vision som kommunstyrelsens arbetsutskott i måndags antog i frågan om nysatsningen på området Kilen i Ronneby.
Ronneby • Publicerad 15 maj 2013
Foto: Emma Gunler
Foto: Emma Gunler

– Det är en utdragen process men detta är förs-ta gången vi har kommit fram till en gemensam vision, säger stadsarkitekten David Gillanders.

Visionen är att Kilen ska bli Sveriges första stadsdel som lämnar ett positivt avtryck på miljön och inte bara ett mindre negativt. Kilen kommer att bli ett av de första pilotprojekten i Ronnebys nya satsning på Cradle 2 Cradle.

Annons

Influenserna som finns i bygget av Listerbys nya förskola ska användas fullt ut. Byggnadsmaterialen ska främja människors hälsa och bidra till bra luftkvalitet.

Det tomma industriområdet Kilen är tänkt att i framtiden innehålla bostäder men även lokaler för affärer och kultur.

Hur stort område gäller det?

– Jag kan inte säga exakt. Men det diskuteras om omkring 200 lägenheter. Och så även lite handel och kultur. Det är inte bestämt om det ska vara hyres- eller bostadsrätt, säger Gillanders.

Kostnaden för att förnya ett helt område kommer förstås att bli dyr. Men Gillanders vill inte spekulera i några summor på vad det kan tänkas kosta.

Men hur ska det finansieras?

– Utgångspunkten är att det ska vara självfinansierat. Kommunen har ingen möjlighet att subventionera.

Är det rimligt att tro att det kommer att bli självfinansierat?

– Ja, det tycker jag. Det finns egentligen inget alternativ.

Just nu är Kilen ett industriområde. Samtliga byggnader kommer att plockas ner utom den gamla röda ladan som finns på området. Det beslutades under förra veckan.

Annons

– Den är för bra för att riva ner. Kanske kan den användas som utställningslokal.

Kommer ni få flytta på någon som är på området nu?

– Nej, men bussparkeringen och bussgaraget som ligger i närheten hade rent hypotetiskt gagnat området om de flyttades. Men inget är bestämt och de kvarstår många frågor i sådana fall.

När skulle byggnationen kunna vara igång?

– En försiktig gissning är inom en femårsperiod, säger Gillanders.

Christoffer Robertsson
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons