Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

”Visst är vuxna välkomna till Bruket”

RONNEBY Vi behöver hjälp från vuxna för att motverka liknande händelser i framtiden. De får gärna komma hit till fiket vid Bruket och vara med oss ungdomar. Så var de personer med ungdomsparlamentet, politiker och fritidsansvariga överens om i går vid en diskussion om hur bråk ska undvikas i fortsättningen.
Ronneby • Publicerad 11 januari 2001

Bråket vid vid Brukets Café Josef i början av december har lett till nya diskussioner om behovet av vuxna på stan.

I insändare i gårdagens tidning fanns också argumentet: visst, gärna vuxna på stan, men det borde också finnas fler ledare på Bruket. Föreningar har sina ledare för att det ska fungera. Ungdomsparlamentet gör ett bra jobb. Läggs caféet ner så rösta bort gubb- och kärringväldet nästa val, uppmanar föräldrar i insändaren.

Annons

> Cafeet får fortsätta

Tills vidare blir det en fortsättning. I nuläget kommer Kontakten att disponera lokalerna mellan klockan 7-16. Efter 16, och på helgerna, finns lokalerna till för de ”föreningslösa ungdomarna”.

Alla är dock överens om att fler vuxna är välkomna, på Bruket såväl som i stan. Det poängteras att det i första hand inte behöver vara föräldrar eller fullmäktigeledamoter, utan just vuxna i allmänhet. Även högskolestuderande är välkomna.

– Det är inte precis förbjudet att vuxna är med i verksamheten. Men finns här 170 ungdomar tycker man att åtminstone 200 föräldrar kunde intressera sig lite mer. Så ställ upp lite mer och kom av fri vilja, uppmanar Jan-Eric Wildros, själv förälder och ibland ute på stan på kvällar.

I dag finns enligt uppgift högst 6-7 föräldrar som engagerar sig. Var är resten, undrar de alla församlade.

> Diskussion om verksamheten

I går diskuterades också vad de föreningslösa ville göra med caféet. En nog så viktig fråga för att inte välja alternativet att festa till och dricka.

– Vi klurar på det just nu. Kanske göra om stället lite, måla, inreda och så. Ett samarbete måste också ske med Kontakten och oss ungdomar, ett måste för att dela lokalerna, säger David Lussi från föreningen ronneby. just.nu.

– Men kom ihåg: ni lånar inte lokalerna av Kontakten. Det är fortfarande ert fik, deklarerade Jan-Eric Wildros.

Politikerna på plats vet förstås om att man ropar efter fler fritidsledare. Men nu gäller att jobba efter nuläget. Fler fritidsledare trollas inte fram snabbt, och därför gäller just nu fler vuxna på stan, är alla överens om.

Annons

Fiket driver de föreningslösa ungdomarna själva. Ett litet startbidrag fick de på 1 500 kronor att köpa in ett lager till fiket. På eget initiativ har ungdomarna fixat en del sponsorer till verksamheten.

– Jämfört med vuxna som startar förening vill dessa ofta först söka bidrag. På Bruket har de tagit egna initiativ direkt, fantastiskt tycker vi, säger Anders Petterson, för- och grundskolenämndens ordförande.

Jörgen Sjöbeck
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons