Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Waterjets vd blev Årets Företagare

RONNEBY Jan Ryd på Waterjet Service AB i Ronneby är årets företagare 2000 i Ronneby kommun.
– Modet att ständigt våga nya språng. En stark vilja till internationalisering plus förankring i det lokala och regionala näringslivet, sammanfattade Kristina Thorvaldsson, ordförande i Företagarna i Ronneby, när hon motiverade utmärkelsen.
Ronneby • Publicerad 14 mars 2001
Jan Ryd på Waterjet Service AB i Ronneby utsågs i går till årets företagare i Ronneby kommun 2000.
Jan Ryd på Waterjet Service AB i Ronneby utsågs i går till årets företagare i Ronneby kommun 2000.Foto: Göran Sundén

Det här är första gången som Företagarna i Ronneby i samarbete med kommunen utser årets företagare.

> ”Alla har del i framgången”

Annons

– Antingen kan man uppmärksamma ett företag som haft en positiv utveckling under en längre tid eller ett företag som haft ett starkt uppsving det gångna året.

– Vi valde det första alternativet, förklarade Håkan Fransson från Företagarnas Riksorganisation vid tisdagens frukostmöte på Borgmästaregården i Ronneby.

Jan Ryd var mycket glad över utnämningen. Nyss hemkommen från en utlandsresa berättade han att Water Jet Service står i begrepp att öppna verkstäder i så skilda delar av världen som Balkan och Förenade Arabemiraten. I Tallin och i Dubai.

– Jag delar glädjen över diplomet och statyetten med min familj och mina anställda.

Alla på företaget har lika stor del i den här utnämningen, sa Jan Ryd, som även skänkte avsomnade Holms Maskinfabrik en tanke.

– Det var ju egentligen där allting började. Holms Maskinfabrik var en utmärkt plantskola för blivande företagare. Utan Holms hade Ronneby knappast blivit ett centrum för vattenskärare, menade Jan Ryd.

> Omsätter en kvarts miljard

Det var inga överord, för flera av de tongivande vattenskärarföretagen i Ronneby drivs av personer som i unga år arbetade på Holms Maskinfabrik.

Det är heller ingen överdrift att påstå att Ronneby idag är en spetskommun i Europa inom vattenskärning.

De tre tyngsta vattenskärarföretagen ABB I-R Waterjet Systems AB, Waterjet Service AB och Projet AB omsätter tillsammans gott och väl en kvarts miljard kronor. Det har lönat sig att utveckla vattenskärandet, den teknik som gör det möjligt att skära i allt från tobak till titan.

Annons

Den snabba utvecklingen det senaste decenniet har också resulterat i tryggade jobb i mindre företag i Ronneby. Ett faktum som också Kristina Thorvaldsson från Företagarna påminde om vid den enkla ceremonin på Borgmästaregården.

Vid Waterjet Service AB arbetar 34 personer. Ytterligare elva arbetar i något av företagets utlandsbolag och i år beräknas omsättningen uppgå till 90 miljoner kronor.

Företaget har nyligen tagit i bruk en produktionshall på 1000 kvadratmeter som tillsammans med nya kontorsutrymmen kostat tio miljoner kronor att bygga.

> Rekortade siffror

Företagets rekordartade omsättningsökningar har självfallet underlättat expansionen.

Mellan september 1997 och augusti 1998 nästan dubblades omsättningen.

Från 24 till till 42 miljoner kronor och det är nischen att bygga bord som gett företaget luft under vingarna och Jan Ryd möjligheten att utveckla produkterna samt söka kunder inom Sverige, men även utomlands. Kunderna finns i länder som Tyskland, Holland, Norge, Danmark, Danmark och Grekland.

Företaget samarbetar med Blekinge Tekniska Högskola. Men Jan Ryd betonade igår att mycket grundkompetens gått förlorad i IT-samhället.

> ”Tappat mekaniken”

– Fascinationen för mjukvaran har tyvärr fått till följd att mekaniken tappats bort på vägen. Men jag är ändå optimistisk. Omvärderingen av IT-företagen och konsolideringen inom branschen tyder på att man nu inser att IT inte är ett självändamål.

– Själv hoppas jag att detta resulterar i en ny syn på utbildningar som banar väg för jobb inom högteknologisk verkstadsindustri, sa Jan Ryd - årets företagare i Ronneby kommun 2000.

Göran Sundén
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons