Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

60-åring fick sex månader för misshandel

SÖLVESBORG Sex månaders fängelse.
I går meddelade Sölvesborgs tingsrätt sin dom över den 60-årige sölvesborgare som i början av juni ställdes inför rätta för misshandel och olaga hot mot sin hustru.
Mannen döms även att betala skadestånd på sammanlagt 17.000 kronor till sin fru för kränkning, sveda och värk.
Sölvesborg • Publicerad 28 juni 2001

Sedan i våras har paret levt tillsammans i Sverige efter att en tid dessförinnan ha träffats och ingått äktenskap i kvinnans hemland. Enligt kvinnans uppgifter gjorde mannen under den aktuella eftermiddagen i mitten av maj fysiska närmanden som hon avvisade. Detta kom att leda till att 60-åringen i vredesmod slog henne med upprepade knytnävsslag i ansiktet. Sölvesborgaren skall vidare ha tagit struptag med en hand om hennes hals och ha hotat att döda henne.

Mannen uppger att han inte fått röra eller kyssa sin hustru sedan hon kom till Sverige och att de under eftermiddagen i fråga diskuterat möjligheterna att få äktenskapet att fungera. Samtalet gick in på den möjliga lösningen att kvinnan för en tid skulle återvända till sitt hemland. Enligt 60-åringen skall hans fru ha blivit upprörd och anklagat honom för att ha rört hennes öga.

Annons

Mannen, som förnekar att han skulle ha slagit sin fru, greps samma majdag av polisen.

> Slag och strupgrepp

Tingsrätten finner att kvinnans redogörelse för vad som har inträffat är trovärdig i sig. Vidare förs fram att kvinnans uppgifter vinner avsevärt stöd av det som framkommer i det rättsmedicinska utlåtandet - att hennes skador är en följd av slag och strupgrepp.

–Det är således klarlagt att mannen genom att utdela fem till tio knytnävsslag och genom att fatta tag om sin frus hals och klämma åt, har förorsakat henne smärta och de skador som förtecknas i åtalet, skriver Sölvesborgs tingsrätt i sin dom.

Dessutom framhåller tingsrätten att det är klarlagt att 60-åringen hotat att döda sin hustru. I domen understryks att särskilt misshandelsbrottet är allvarligt och att allvaret i brottet förstärks genom det hot som uttalats.

– Med hänsyn till brottets art bör ett fängelsestraff följa som påföljd, skriver ringsrätten i den dom som i går meddelades.

> Tidigare dömd

Sölvesborgaren har tidigare, mot sitt nekande, dömts till sex månaders fängelse och omfattande skadestånd för sexuellt utnyttjande av sin dåvarande hustrus minderåriga barn.

Eftersom de brott han nu skall svara för har begåtts under 60-åringens prövotid för villkorlig frigivning anser tingsrätten att en del av den villkorligt medgivna friheten bör förverkas. Därför består domen vid sidan av fängelsestraffet av påföljden att villkorligt medgiven frihet till en tid av en månad förklaras förverkad för sölvesborgaren.

Camilla Magnell
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons