Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

60 sägs upp på Valeo i Mjällby

MJÄLLBY En grupp om 60 anställda vid Valeo Engine Cooling AB i Mjällby varslades i går eftermiddag om uppsägning.
Av de som berörs är 40 personer direkt produktionspersonal, tio tjänstemän och tio indirekt personal inom LO-kollektivet.
–Åtgärden är en del i ett förbättringsprogram som vi omgående startar upp för att minska företagets kostnader, säger personalchef Bo Berglund.
Sölvesborg • Publicerad 1 mars 2001

Varslet kom under onsdagen - samma dag som företagets sista 19 visstidsanställda fick gå efter att, som Sydöstran tidigare berättat, ha sagts upp till följd av arbetsbrist i produktionen.

–Under onsdagseftermiddagen har vi lämnat information till de lokala fackliga klubbarna och till personalen. Vi kommer vidare att informera Arbetsförmedlingen och Sölvesborgs kommun om situationen, berättar Bo Berglund.

Annons

Han för fram att eftersom företagsledningen hållit kontinuerliga möten med facket, där den rådande situationen berörts, torde beskedet om varsel knappast ha kommit som en överraskning för de fackliga representanterna.

> Väntade förluster

Det är i huvudsak två faktorer som utgör bakgrund till det beslut om varsel som i går fattades av ledningen vid Valeo. Den ena är att företaget utgår från tioprocentiga minskningar i kundprogrammen under årets första hälft.

–Tecken till återhämtning under andra halvåret saknas i dagsläget, säger Bo Berglund.

Att större delen av kunderna meddelat företaget krav på prissänkningar från och med april månad har även det bidragit till den åtgärd som nu vidtagits i form av varsel. Mot bakgrund av den rådande situationen, som väntas leda till förluster för företaget, väljer ledningen för Valeo att omgående initiera ett förbättringsprogram för att minska kostnaderna med minst 15 procent.

> Konkurrenskraftigt

Programmet som tagits fram utgörs av fyra bärande led. Det handlar dels om att minska personalkostnaderna genom att varsla totalt 60 personer anställda vid enheten i Mjällby. Dels rör det sig om att lägga ut en semesterdag för de anställda under mars månad, att öka intensiteten i sparprogrammen avseende inkommande leveranser samt att ytterligare förstärka de interna sparprogrammen.

–Vi tror att dessa aktiviteter kommer att bidra till att forma en konkurrenskraftig Mjällbyenhet i framtiden, säger Bo Berglund.

> ”Sorgligt”

–Det känns sorgligt, men är samtidigt inte oväntat, säger Krister Gustavsson, ordförande för Metallklubben på Valeo i Mjällby.

Annons

Han berättar att det nu arbetas med olika lösningar för att om möjligt kunna mildra effekterna av varslet. Kompetenshöjande åtgärder och utbildningpengar nämns, men Krister Gustavsson kan i dagsläget inte gå vidare in på de möjliga lösningar som nu ses över.

–Jag tror att detta är ett mellanår, med lite mindre att göra för oss. Min uppfattning är fortfarande att framtiden ser positiv ut för företaget som helhet. Enligt prognoser verkar dock situationen kunna vända tidigast till hösten, säger han.

Personalstyrkan på Valeo Engine Cooling i Mjällby omfattade på onsdagen 640 personer. Efter att de sista visstidsanställda i och med månadsskiftet fått gå, är de anställda idag, torsdag, 19 personer färre.

Sist Mjällbyenheten gick ut med varsel var sommaren 1999. Då berördes 25 tjänstemän.

Camilla Magnell
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons