Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Åklagaren lägger ned "Lelle-fallet"

SÖLVESBORG · Även om polis och åklagare fortfarande misstänker att trippelmördaren Ricard Nilsson ligger bakom turnéledaren Lelle Hildebrands mystiska försvinnande har chefsåklagare Tommy Clevenhult nu tvingats lägga ner förundersökningen med motiveringen att ”brott kan ej styrkas”.
Sölvesborg • Publicerad 9 juni 2001

Chefsåklagarens beslut att avskriva målet innebär inte att den livstidsdömde Ricard Nilsson är helt ute ur bilden.

I det beslut om att lägga ner fallet som Tommy Clevenhult skickat till Ricard Nilsson på Kumlaanstalen påpekas att förundersökningen kan återupptagas igen om nya omständigheter skulle dyka upp.

Annons

Det var på kvällen den 25 januari 1999 som turnéledaren Lelle Hildebrand från Malmö försvann mitt under rockbandet Hammerfalls spelning på Kartago i Sölvesborg. På ett tidigt stadium riktade polis och åklagare misstankarna mot musikarrangören Ricard Nilsson från Arkelstorp.

Han blev också häktad som skäligen misstänkt för att ha rånmördat Lelle Hildebrand. Trots en mängd indicier, bland annat att turnéledarens penningväska hittades på Immelns is i närheten av Ricard Nilssons hemtrakter, tvingades man släppa honom i brist på bevis. Polisen hade då i flera veckor försökt att med hjälp av skallgångskedjor och hundpatruller finkamma olika områden i både Sölvesborg och området vid Immeln för att hitta kroppen av den försvunne Lelle Hildebrand. Men fortfarande har man inte hittat kroppen som man behövt till bevisningen.

> Trippelmord

Bara några månader efter att Ricard Nilsson försattes ur häktet hittades tre män ihjälskjutna vid friluftsområdet Forsmölledammarna vid Rönne å öster om Klippan. Morden betecknades av polisen som rena avrättningen och den här gången lyckades man trots Ricard Nilssons nekande binda honom till brottet.

Han dömdes till livstids fängelse.

> Hoppades på ett erkännande

När Ricard Nilsson började avtjäna sitt livstidsstraff på Kumlaanstalten samt ställde upp i kändisintervjuer i tidningarna hoppades chefsåklagare Tommy Clevenhult att han även skulle avslöja var han gömt Lelle Hildebrands kropp.

–Den här killen verkar besatt av uppmärksamhet och därför har jag gott hopp om att han även ska erkänna Lellemordet, sa chefsåklagaren innan han skulle hålla sitt förhör med honom i fjol våras på Kumlaanstalten.

Men chefsåklagaren bedrog sig. Ricard Nilsson var som en mussla och i det läget har chefsåklagaren inte haft något annat val än att till slut lägga ner förundersökningen.

Olle Ohlsson
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons