Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Äkta lycka - få lära sig sköta om djuren

SÖLVESBORG · Att en djurägare också har andra, mer arbetsamma, uppgifter än att gosa med sina djur är ett faktum som för närvarande praktiskt lärs ut till unga djurälskare i Sölvesborg.
I Marias djurpark avslutas i dag en fem dagar lång djurskötarkurs för barn.
Sölvesborg • Publicerad 20 juni 2001
Bromöllatjejerna Rebecka Landin, tolv år, och Annelie Hansson, elva år, tillsammans med några av de djur de lärt sig att sköta under den pågående kursen hos Maria Sonestad - nykläckta fågelungar.
Bromöllatjejerna Rebecka Landin, tolv år, och Annelie Hansson, elva år, tillsammans med några av de djur de lärt sig att sköta under den pågående kursen hos Maria Sonestad - nykläckta fågelungar.Foto: Camilla Magnell

Med ett gemensamt intresse för djur träffas en grupp barn från Sölvesborg och Bromölla dagligen i Marias djurpark. Halva elevgruppen sammanstrålar på förmiddagen och andra hälften möts på kvällstid.

> Tredje året

Annons

Samtliga av barnen undervisas av Maria Sonestad i ämnet djurskötsel.

– Jag har inte fler än tio deltagare i samma grupp eftersom jag vill att det ska finnas arbetsuppgifter åt alla, säger hon.

Det är nu för tredje året i följd som Maria Sonestad anordnar sin djurskötarkurs för barn. Målet med utbildningen är att eleverna genom praktiskt arbete skall lära sig vad det innebär att ta hand om djur.

> Roligt att sköta om

Två djurintresserade sölvesborgstjejer som för närvarande tar del av djurskötarkursen för tredje året i rad är Jannike Krook och Felicia Alriksson.

Båda har de husdjur i sina respektive hem – däribland hundar, marsvin och fåglar – men är samtidigt angelägna om att möta fler djur genom att regelbundet besöka Marias djurpark.

– Det är roligt att sköta om djur, säger de två tjejerna.

En annan kursdeltagare är Hanna Forsberg som säger att hon under tiden i Marias djurpark speciellt har fattat tycke för grisarna Sofie och Solbritt.

– De är så söta, säger hon.

> Två och två

Annons

– Jag vill att barnen utvecklar en förståelse för att djurskötsel kräver en hel del arbete. Att sköta om en kanin handlar exempelvis inte bara om kelande med djuret.

Det innebär även arbete med att hålla rent i buren, säger Maria Sonestad.

I djurparken arbetar barnen aktivt med att ge mat åt grisar och getter, kaniner och fåglar. De unga kursdeltagarna får också städa och göra rent hos de olika djuren.

– Barnen arbetar två och två och hjälps åt med de skilda arbetsuppgifterna, berättar hon.

Maria Sonestad berättar att det inte är ovanligt att en genomgången djurskötarkurs för barnens del leder till att de tillåts skaffa djur hemma.

– Många föräldrar har i och med detta insett att deras barn kan, och förstår vad det innebär, att ha hand om ett djur, säger hon.

Camilla Magnell
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons