Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Akut brist på lärare i Sölvesborg

Bristen på lärare i Sölvesborg är akut.
Svårigheterna att hitta kompetenta vikarier blir allt större samtidigt som kort- och långtidssjukskrivningarna bland lärarna på kommunens skolor under senare år bara ökat.
I en skrivelse till barn- och utbildningsnämnden föreslår rektorer och fackliga representanter att lärartjänster inrättas för att bättre klara vikarieförsörjningen.
Sölvesborg • Publicerad 3 mars 2001

–Det är mycket svårt att hitta kompetent personal för kortare anställningsperioder och detta utgör ett problem i verksamheten, bekräftar Janeric Assarsson, skolchef i Sölvesborg.

Han för fram att vad utbildade lärare söker är anställningar för längre och sammanhängande perioder alternativt fasta tjänster.

Annons

–Om lärarvikarier i stort sett måste hämtas på gatan kan detta förstås påverka kvaliteten på undervisningen, säger Janeric Assarsson, som understryker att det naturligtvis även finns många exempel på goda vikarier ute på skolorna.

> Förbättrad arbetsmiljö

De lokala skolledarna och representanterna för Lärarförbundet och Lärarnas Riksförbund framhåller i sitt brev att stora fördelar finns att hämta i ett system med fast anställda vikarier.

I skrivelsen påtalas att undervisningskvaliteten och kontinuiteten i verksamheten skulle öka väsentligt, vilket leder vidare till stora pedagogiska vinster. Dessutom kan värdefull tid som idag används för att söka efter vikarier utnyttjas till andra uppgifter. Arbetsmiljön för både elever och personal skulle förbättras. Och eftersom vikarierna till hundra procent skulle vara insatta på vikariat blir kostnaderna inte högre än idag, skriver skolledarna och de fackliga representanterna.

Vidare betonas att det med en förbättrad arbetsmiljö och undervisningskvalitet är rimligt att anta att kostnaderna för sjukskrivningar och för de elever som inte klarar kursplanemålen skulle minska i ett längre perspektiv.

–Jag ställer mig positiv till deras förslag och tror att vissa vinster kan göras med detta, säger Janeric Assarsson.

> Inte unikt

I veckan tog barn- och utbildningsnämnden upp frågan om vikarietjänster på kommunens skolor. Nämnden gav utbildningsansvariga Charlotte Johansson i uppdrag att utreda den rådande situationen när det gäller lärarvikarier på de olika enheterna i Sölvesborg.

Och när Janeric Assarsson om ett par veckor håller möte med rektorer och föreståndare för alla enheter inom barn och ungdom i kommunen, är vikarieförsörjningen en prioriterad fråga.

–Bristsituationen som råder är inte på något vis unik för Sölvesborg. Jag kommer närmast från Trelleborg där det vi hade exakt samma problem, berättar Janeric Assarsson.

Annons

Själv sitter han med i nya arbetsgruppen för strategisk personalförsörjning, som

aktivt och långsiktigt arbetar med frågor som hur den kommunanställda personalen skall kunna säkras i framtiden. Janeric Assarsson ser det som en viktig uppgift att också titta närmare på sjukfrånvaron och frisknärvaron bland kommunens lärare.

Camilla Magnell
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons