Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Anrop på nätet gav Åberg klent svar...

SÖLVESBORG Ännu är sölvesborgarna inte redo för e-demokrati. Det konstaterar Jens Åberg, som för drygt en månad sedan gjorde ett test på kommunens hemsida för att få reda på om kommuninvånarna är intresserade av att få Nationalencyklopedin via Internet. Hittills har knappt 10-talet svar inkommit.
Sölvesborg • Publicerad 14 mars 2001

Den 23 januari lade kommunalrådet Jens Åberg ut en fråga på Sölvesborgs hemsida gällande ett erbjudande om tillgång till Nationalencyklopedin på nätet. ”Varje invånare, alternativt varje hushåll erbjuds gratis få ett användarnamn och ett lösenord för inloggning till Nationalencyklopedin. Sen har man fri tillgång till innehållet i detta vittomfattande uppslagsverk. Kommunen får betala 198000kr/år alternativt 158400kr/år. Kom med en reaktion!” skrev kommunalrådet.

> ”Hellre bredband”

Annons

Hitintills har 8 personer reagerat direkt och ytterligare någon har skickat in åsikter i frågan på annan plats. Ett fåtal är positiva, övriga vill veta villkoren – t ex vem som betalar? – eller påpekar att det vore vettigare att ge samtliga hushåll bredband.

– Bredband är inget alternativ i detta fall, det kostar betydligt mer pengar än vad det här handlar om. Jag tycker heller inte kommunen ska bekosta invånarnas bredbandsuppkopplingar. Men vi förhandlar med Bromölla kommun om en bolagsbildning med privata intressenter, där de båda kommuerna tillsammans äger mindre än hälften av bolaget.

> ”Inte moget”

Vad gäller pengar att bekosta encyklopedin förklarar Jens Åberg att ingen enskild nämnd ska skjuta till pengarna, det blir i så fall ett fullmäktigeärende, men ärendet ska först behandlas i kommunstyrelsen, sannolikt nästa månad. Om det blir ett ja eller ett nej är för tidigt att svara på, kanske går det att gå samman med några andra kommuner och pressa priset litet, funderar kommunalrådet.

– Det tiotal som hört av sig kan dock inte ligga till grund för något beslut, anser Jens Åberg.

## Så någon egentlig e-demokrati blev det inte då?

– Nej, det verkar inte vara moget för det.

Carole Ericson-Tärnudd
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons