Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Äntligen ska ”plåtbåten” komma i sjön

NOGERSUND Efter att ha stått och skrotat i fem år på landbacken ska ”plåtbåten” i Nogersund äntligen i sjön. Med hjälp av två stora kranar lyftes båten i går upp på slipen. Själva sjösättningen dröjer dock någon dag till eftersom hon först måste förses med ca 20 ton ballast i form av vattenfyllda oljefat.
Sölvesborg • Publicerad 27 mars 2001
Snart är ?plåtbåten? i Nogersund ett minne blott. Med hjälp av två kranbilar lyftes 20-tonnaren i går upp på slipen inför den kommande sjösättningen.
Snart är ?plåtbåten? i Nogersund ett minne blott. Med hjälp av två kranbilar lyftes 20-tonnaren i går upp på slipen inför den kommande sjösättningen.Foto: Olle Ohlsson

Både Nogersunds Hamnförening och kommunen har länge krävt att få bort båten som delvis stått och blockerat slipen. Eller som hamnmästare David Fransson uttryckte sig när han övervakade lyftet:

–Båtar hör inte hemma på land.

Annons

Ägaren, Rolf Jönsson, från Mörbylånga fanns också på plats och hjälpte till med jobbet att få sin ”Angelina” upp på slipen.

När ”Angelina” kom till Nogersund var det som skrov. Hon fraktades då landvägen från Vassmolösa och meningen var att Nogersunds Mekaniska skulle förse henne med överbyggnad och inreda henne.

–Min dröm var från början att sätta henne i chartertrafik vid Mörbylånga, berättar Rolf Jönsson.

Båten var dock knappt halvfärdigt när Nogersunds Mekaniska gick i konkurs med påföljd att ”Angelina” blev liggande på land i flera år.

Många nyfikna nogersundsbor följde i går jobbet när hon lyftes upp på slipen.

–Efter sjösättningen kommer hon att ligga några dagar vid kajen innan jag ordnar med att hon bogseras hem till Mörbylånga, berättar Rolf Jönsson.

Även om mycket arbete fortfarande återstår innan ”Angelina” kan ta ombord charterturister säger sig ägaren inte helt ha övergett sin gamla dröm.

Så fort Angelina blivit sjösatt står två andra båtar i tur att hamna på slipen.

–Först blir det Hanösundsbåten som vi i nästa vecka ska dra upp för underhåll och översyn. Därefter ska vi ha upp Baltic Beauty från Ronneby, berättar hamnmästare David Fransson.

Olle Ohlsson
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons