Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Arkitekturbussen kommer till stan

SÖLVESBORG · En buss kommer lastad med – arkitektur.
Stortorget i Sölvesborg är en av rikets åtta hållplatser för Arkitekturbussen som, med anledning av det pågående arkitekturåret, just inlett sin landsomfattande sommarturné.
Med rådgivning och utställning i lasten stannar fordonet nästa vecka till vid Ask och Embla.
Sölvesborg • Publicerad 21 juni 2001

Oxelösund, Sölvesborg, Höganäs, Kungshamn, Ludvika, Härnösand, Piteå och Kiruna. Under sin resa genom Sverige stannar Arkitekturbussen endast till i åtta skilda kommuner. Sölvesborg är en av de omsorgsfullt utvalda hållplatserna under den åtta veckor långa turnén. På Stortorget står bussen öppen från tisdag till och med söndag i nästa vecka.

– Vi fick en förfrågan om vi var intresserade av att ge plats åt ett arrangemang som detta. Och visst får det ses som en förmån att bli utvald och att kunna erbjuda kommuninvånarna denna service, säger stadsarkitekt Jan Lagerås.

Annons

> Ger råd och tips

Den aktuella bussturnén anordnas av Svenska Arkitekters Riksförbund (SAR) tillsammans med Riksutställningar. Tanken är att arrangörerna med hjälp av rundresan skall kunna göra sig närvarande i hela landet under innevarande arkitekturår.

– Bussen kommer att vara öppen för att erbjuda allmänheten råd och idéer om byggande. Utgångspunkten är sommarens arkitektur med fritidshuset i centrum, även om frågor som rör annan typ av byggande också skall kunna besvaras, berättar Jan Lagerås.

> Utställning ombord

Besökare ges möjlighet att sitta ner med någon ur den fasta besättningen på bussen, en erfaren arkitekt och en arkitekturstuderande, och diskutera arkitektoniska möjligheter för de egna husen.

–Och en av kvällarna nästa vecka kommer jag att finnas på plats för att bland annat informera om bygglov, berättar Jan Lagerås.

Till Sölvesborg kommer Arkitekturbussen också med en utställning på temat “Sommarens arkitektur”. I ord och bild framförs budskapet att inget är för litet för att få en god arkitektonisk utformning.

> Omfattande fritidsbebyggelse

En bidragande orsak till att Sölvesborg valdes ut som besöksort för Arkitekturbussen är att staden ligger bra till rent geografiskt för ett stopp på den riksomfattande turnén. En annan anledning som Jan Lagerås för fram är att Sölvesborgs kommun med sin utbredda fritidsbebyggelse ses som en passande besöksort för en arkitekturturné som fokuserar på just fritidshuset.

I Sölvesborg finns mellan 2000 och 2500 fritidshus. De allra första uppfördes i början av 1900-talet i Tredenborg och Hällevik.

Camilla Magnell
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons