Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Barnomsorgen får maxtaxa nästa år

SÖLVESBORG · Som väntat antogs kommunstyrelsens förslag att införa maxtaxa inom barnomsorgen i Sölvesborg från och med årsskiftet. Beslutet, mot vilket c, fp, kd och m reserverade sig, föregicks dock av en utdragen debatt som kom att handla mest om att slå in öppna dörrar och huruvida barnomsorgen är subventionerad eller inte.
Sölvesborg • Publicerad 26 juni 2001

De borgerliga partierna, anförda av Gunbritt Hedén och Ingrid Christensen (m), samt Roger Holmqvist (Kd), yrkade på att förslaget skulle återföras till BUN och dispens sökas hos regeringen för ett kommunalt barnomsorgskonto. Då får alla barnfamiljer del av vad de borgerliga partierna kallar ”subventioner”.

– Om det bara finns mellanmjölk spelar det ju ingen roll vilken mellanmjölk man tar. Det är friheten att få välja exempelvis lättmjölk som räknas, sa Roger Holmqvist som menar att (s) och (v):s kommunala barnsomsorg binder upp föräldrar. (M) och (Kd) befarar att antalet barn i grupperna ska öka och barnomsorgskvaliteten sjunka, då fler kommer att lämna sina barn under längre tid. Maxantal och maxtid kanske kan bli aktuellt? funderade de borgerliga.

Annons

> Ingen maxtid

BUN:s ordförande, Bengt Johnsson (s), anser dock inte att maxtaxan begränsar valfriheten eller binder upp föräldrarna. Han och hans parti litar på att ingen lämnar sina barn i omsorgen längre tid än nödvändigt. Ett visst medhåll fick dock (m) och (Kd) om storleken på grupperna – kanske bör de ses över, men barnomsorgen är ingalunda subventionerad:

– Vi erbjuder barnomsorg för att föräldrarna ska kunna arbeta, slog Bengt Johnsson fast.

Oavsett om höginkomsttagarna också tjänar på den anser debattörerna från (s) och (v) maxtaxan mest betydelsefull för låginkomsttagare, inte minst ensamstående. Dessutom får från årsskiftet alla barn plats i förskola samt även barn till arbetslösa och föräldralediga rätt till barnomsorg – enligt Bengt Johnsson ännu ett sätt att stärka välfärden.

> Eniga om ramar

De av KS föreslagna ramarna för nästa års budget antogs i enighet. Flera av nämnderna får mindre pengar än begärt. Kultur- och fritidsnämnden får till och med besparingskrav, vilket exempelvis Willy Söderdahl (v) ogillade:

– Kultur- och fritidsnämnden sysslar förvisso inte med kärnverksamhet, men det är inte bra i längden att negligera behov som gäller kultur, förklarade den sommarlovsledige riksdagsmannen.

Carole Ericson-Tärnudd
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons