Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Belöning till den som avlöjar klottrarna

SÖLVESBORG Synen som mötte Lars Nilsson när han i går morse skulle öppna sitt varuhus - Cykelgrossisten - i Falkvik gjorde honom rejält arg.
– Vi måste få stopp på klottret. Därför har jag utfäst en belöning för att få fast de skyldiga.
Sölvesborg • Publicerad 15 mars 2001
? Jag hoppas att klottrarnas fingeravtryck finns kvar på den tomma sprejburk som de lämnade efter sig, säger Lars Nilsson, som också utfäst en belöning för att få fast de skyldiga.
? Jag hoppas att klottrarnas fingeravtryck finns kvar på den tomma sprejburk som de lämnade efter sig, säger Lars Nilsson, som också utfäst en belöning för att få fast de skyldiga.Foto: Olle Ohlsson

Med stora bokstäver skrivna med svart sprejfärg på den vita tegelväggen utanför cykelvaruhuset beskyllde klottrarna en ung namngiven sölvesborgare för att vara nazist.

Efter fullbordat verk hade klottrarna slängt ifrån sig en tom sprejburk av märket Chaos Black som Lars Nilsson i går förmiddag förvarade i en plastpåse.

Annons

– Jag vill inte riskera att förstöra eventuellt bevismaterial. Det är inte omöjligt att klottrarnas fingeravtryck finns kvar på burken, förklarade han.

Lars Nilsson misstänker att det är medlemmar från Syndikalistiska Undomsförbundet (SIF) som ligger bakom gårdagsnattens klotter. Hans misstankar styrks också av att klottrarna ritat ett stort hakkors med en ring runtomt samt ett snett streck över, vilket är syndikalisternas symbol.

> Våg av klotter

Sölvesborg har senaste tiden drabbats av en våg av klotter. Två unga klottrare, en 15-årig flicka och en 16 -årig pojke, dömdes också så sent som i går av tingsrätten i Sölvesborg till vardera 30 dagböter för skadegörelse på Falkviksviadukten, en aktion som de genomförde på Karl XII:s dödsdag den 30 november i fjol. Förutom böterna dömdes ungdomarna att solidariskt betala 2.000 kronor i ersättning till kommunen för borttagandet av färgen.

Det var för övrigt polisman Anders Alexson som lyckades ertappa de båda unga klottrarna på bar gärning. Ungdomarna erkände också vid rättegången att de är medlemmar i Syndikalistiska Ungdomsförbundet som genom sitt klotter vill protestera mot nazismen och alla NSF-märken som finns i stan.

> Satte upp plakat

Lars Nilsson är i sin tur inte road av att ungdomarna tillhörande syndikalisterna och nynazisterna håller på att bekämpa varandra genom att klottra på husväggar och andra fasader.

– Jag måste nu anlita en målerifirma till att tvätta bort färgen och det lär säkert inte bli någon billig historia.

Utanför cykelvaruhuset lät han i går också sätta upp ett plakat ”wanted” där han utlyste en belöning för att få fast de skyldiga. Hur stor belöningen är vill han dock ännu inte avslöja.

Han berättar att när han för några år sedan drev Audio &Videobutiken i Sölvesborg utlyste han också en belöning för att få fast den person som hade sparkat sönder butikensskyltfönster .

–Den gången blev det napp direkt genom två oberoende tips och den skyldige fick betala de 5.000 kronor som det kostade att sätta in ett nytt skyltfönster.

Olle Ohlsson
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons