Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Ben i fisken kan kosta miljoner

SÖLVESBORG Karlskronaföretaget, Saltöprodukter AB stämmer ett fiskeföretag i Sölvesborg på över en miljon kronor.
Orsaken bakom tvisten är ett parti filéad torsk som Karlskronaföretaget anser inte har levt upp till de kvalitétskrav som bolaget anser sig ha rätt att ställa på leverantören i Sölvesborg.
Sölvesborg • Publicerad 8 januari 2001

Det var i mars förra året som Saltöprodukter fick ett större parti på över 20 ton torskfilé levererad från företaget i Sölvesborg. Priset för fisken var 25 kronor per kilo. Innan affären gjordes upp hävdar Saltöprodukters vd att han blivit kontaktad av säljaren som erbjudit det speciella partiet till ett förmånligt pris. Fisken kom från en holländsk leverantör och det låga priset berodde enligt stämningsansökan på ett kort slutdatum.

Innan affären gjordes upp fick Saltöprodukter ett varuprov som de tinade upp och godkände som acceptabel kvalité. Efter leveransen till den nya ägaren i Karlskrona frös fisken in och partiet betalades enligt det överenskomna priset.

Annons

> Innehöll ben

Strax efter att fisken var betald började den användas som ingrediens i Saltöprodukters fiskgratänger. Ganska snart efter att de kommit ut på marknaden till försäljning blev Karlskronaföretaget kontaktad av missnöjda kunder som reklamerade produkten på grund av att fisken innehöll ben.

Saltöprodukter framhåller att det på såväl provspecifikationen som på emballaget i vilket provfiléerna förvarades står markerat att fisken var torskfilé som enligt branchens gällande praxis ska vara benfri.

Enligt stämningsansökan är det även branschpraxis att torsk som kan innehålla ben kallas för standardfilé.

> Krävde återköp

I maj förra året påtalade Saltöprodukter för leverantören i Sölvesborg att de haft problem med leveransen som i viss utsträck innehållit ben.

I juni skickade kunden en formell reklamation och begärde krav på återköp av varorna samt ersättning för de kostnader som Karlskronaföretaget haft till följd av de felaktiga filéerna.

Saltöprodukter framhåller att säljaren mycket väl kände till att de enbart var intresserad av att köpa benfri fisk. Enligt ansökan om stämning till Sölvesborgs tingsrätt har Sölvesborgsföretaget inte direkt avvisat kraven. Istället hänvisar de till ursprungsleverantören i Holland.

Saltöprodukter stämmer nu fiskeföretaget från Sölvesborg på 1 075 800 kronor utöver ersättning för Karlskronaföretagets rättegångskostnader.

Pernilla Roshäll Berthelot
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons