Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Ber regeringen slippa betala skolbussen

BROMÖLLA Kommunen har inte gett upp kampen om få slippa betala för skolskjuts till barnen i Råby. Barn- och utbildningsnämnden i Bromölla vänder sig nu till regeringen för att överklaga kammarrättens beslut att barnen av trafiksäkerhetsskäl ska få åka buss till Alvikenskolan.
Sölvesborg • Publicerad 5 januari 2001

– Jag kan tyvärr inte påstå att beslutet om överklagandet kom som en överraskning. Men, jag tycker samtidigt att det är ett genenat beslut av Bromölla kommun, säger Kent Bogren, som anser att kommunen från början låtit det gå prestige i ärendet.

Familjen Bogren har tillsammans med ett grupp andra engagerade föräldrar i Råby kämpat i mer ett och ett halvt år för att få politikerna i barn- och utbildningsnämnden på sin sida i skolskjutsfrågan. Föräldrarna har från början hävdat att de yngre skolbarnen av trafiksäkerhetsskäl inte ska tvingas ta sig själva till skolan till fots eller med cykel.

Annons

> Dubbla budskap

Under förra vintern höll föräldrarna barnen hemma i protest mot kommunens beslut att säja nej till skolskjuts. När frågan i våras behandlades av länsrätten fick kommunen rätt. Föräldrarna bestämde sig för att inte ge upp och enligt Kent Bogren föll kommun helt på eget grepp när ärendet skulle tas upp igen av kammarrätten.

För att stärka kommunens egen syn i frågan hade barn- och utbildningsnämnden samlat en omfattande sammanställning av trafiksituationen mellan Alvikens skolan och Råby.

– De föll på eget grepp när de presenterade sina motstridiga uppgifter, menar Kent Bogren.

Han nämner bland annat att den tekniska förvaltningen hävdat att vägen var trafiksäker samtidigt som de föreslog en hastighetssänkning till 30 kilometer per timme.

> Buss sätts in

Barn- och utbildningsnämnden var i onsdags kväll salmade till ett extra sammanträde för att att ta upp frågan med anledning av kammarrättens beslut. En enig nämnd beslöt att kommunen skulle begöra prövningstillstånd hos regeringen som de vill ska riva kammarrättens beslut.

Under höstterminen har barnen i Råby fått ta sig själva till skolan eller har de blivit skjutsade av föräldrarna.

Kommunen kommer med anledning av kammarrätten beslut att tillfälligt ordna skolbuss till barnen från och med nästa vecka. När regeringen kommer med sitt beslut i frågan ska ärendet tas upp nytt av nämnden i kommunen.

Pernilla Roshäll Berthelot
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons