Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Bevis binder mördarna vid brottet

MALMÖ I går återupptogs förhören med de tre litauer som misstänks ha bragt Gösta Andersson från Näsum om livet. Enligt förundersökningsledaren och kammaråklagaren Göran Krautmeyer finns avgörande teknisk bevisning som binder männen till brottet. Var rättegången ska hållas är dock ännu oklart eftersom männen kommer att åtalas för brott i både Sverige och Danmark.
Sölvesborg • Publicerad 11 januari 2001

Enligt Göran Krautmeyer stämmer den tekniska bevisningen väl med de erkännanden polisen fått fram vid de första förhören med de tre männen, som sitter häktade för ytterligare ett mord i danska Slagelse. Det rör sig om säkrade spår i den mördade Gösta Anderssons bil. Dels är det ett skoavtryck och dels ett fingeravtryck som hittats på säkerhetsbältet. Med de starka bevis som redan finns menar Göran Krautmeyer att det inte återstår mer än ett par veckors utredningsatbete. Därefter kommer det att avgöras var själva rättegången ska hållas. Enligt kammaråklagare Krautmeyer är det dock mest naturligt att de båda morden slås ihop till en rättegång och att den hålls i Danmark.

–De sitter ju redan häktade där och den rättspsykiatriska utredningen ska även utföras där, säger han.

Annons

> Avtjäna straff i Danmark

Det är dock upp till den danske lagmannen att besluta om lagföringen ska föras över till det danska rättsväsendet eller ej. Enligt Göran Krautmeyer kan det därför komma till en situation där det hålls två separata rättegångar, en i Sverige och en i Danmark. Han menar dock att det inte kommer att innebära någon praktisk skillnad när det gäller påföljd.

–Det finns ju samma typ av påföljd i de båda länderna. Livstid finns såväl här som i Danmark, säger han.

Något som enligt Göran Krautmeyer dock är klart är att männen kommer att avtjäna sina straff i Danmark. Han berättar vidare att polisen kommer att hålla detaljerade förhör med männen under de närmaste veckorna och att den svenska utredningen beräknas vara klar i början av februari.

Henrik Brandberg
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons