Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Bönder tog storslam på greve

Hovrätten ger arrendenämnden bakläxa och sänker arrendet kraftigt för lantbrukarna Per-Axel och Nils-Åke Ohlsson.
Sölvesborg • Publicerad 15 maj 2013
Rune Persson ifrågasätter fidiekommissen och ser det som en rest från historien.
Rune Persson ifrågasätter fidiekommissen och ser det som en rest från historien.Foto: 

– Hovrättens dom är inte bara en stor framgång de båda bönderna som kämpat för att få en rimlighet i sitt arrende utan har också en betydelse eftersom den blir prejudicerande, säger Rune Persson, ordförande i Willands arrendeförening och mångårig företrädare för arrendatorer i tvister.

Greve Hans Gabriel Trolle Wachtmeister ville först chockhöja arrendet för de båda arrendebönderna med 41,6 procent. Detta sänkte arrandenämnden till 30 procent. I sin dom fastställer hovrätten en höjning på 9,8 procent. Arrendet gäller fem år framåt.

Annons

Rune Persson anser att arrendenämndens höjning var orimlig och en djup orätt.

– Jag är mycket förvånad över att arrendenämnden inte från början dömde efter lantbrukarnas inlagor och bevisning utan enbart gick på grevens linje. Hovrättens dom måste vara mycket generande för arrendenämnden som dömt så fel, säger Rune Persson.

En stor drivkraft har varit hos de båda lantbrukarna att kunna köpa sig fria. Något som Greven inte velat gå med på.

Per Axel och Nils-Åke Olsson har enligt egen mening byggt upp gården från ingenting och lagt ner miljontals kronor i investeringar genom åren. Inte minst stenröjning för att kunna göra markerna brukbara.

Övertog av sin far

Efter det att Per-Axel Olsson 1961 övertog arrendet efter sin far, som i sin tur var fjärde generationen arrendator har han själv röjt och fraktat bort över 55 000 kubikmeter sten.

Hela det här systemet med fideikommiss är en förlängning av statarsystemet och en sista rest från feodalsamhället. Detta traktat från 1755 har bundet bönder i sju generationer. Det är egentligen inte klokt, säger Rune Persson.

Det var den 21 juni 2011 som arrendenämnden i Malmö beslutade att säga ja till en 30 procentig höjning av arrendet som greve Gabriel Trolle-Wachtmeister krävt. Den nya arrendeavgiften för de båda lantbrukarna blir nu 190 000 kronor per år istället för 225 000 kronor som arrendenämnden beslutade. Greven skall även till arrendebönderna betala deras rättegångskostnad i hovrätten med 40 800 kronor.

Sydöstran har sökt greve Hans Gabriel Trolle-Wachtmeister.

Jörgen Klinthage
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons