Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Bråk om nya motorvägen

SÖLVESBORG Åsikterna gick minst sagt isär när kommunstyrelsen skulle ta ställning till Vägverkets förslag om ny vägsträckning på fortsättningen av E22:an mellan Sölvesborg och Karlshamn.
Sölvesborg • Publicerad 15 mars 2001

En majoritet av kommunledningen ställde sig positiv till vägverkets förslag (A5) som innebär att en helt ny väg byggs parallellt med dagens Europaväg genom västra Blekinge. Vänsterpartiet var redan kraftfulla motståndare till den fyrfiliga motorvägsträckan som stod klar under mitten 1990-talet. Den inställning kvarstår mot de nya planerna på en förlängning österut. Vänsterpartiet valde att helt avstå från att delta i beslutet att tycka till om Vägverkets yttrande.

– Anledningen är att vi tycker att Vägverket har en bristande helhetssyn som omöjliggör en konstruktiv lösning till hela vägfrågan, anser Ingrid Sjögren, vänsterns gruppledare i Sölvesborg.

Annons

> Två reservationer

Det var inte bara vänsterpartiet som hade kritiska synpunkter på Vägverkets huvudalternativ till ny vägsträcka.

Miljöpartiet reserverade sig mot majoritetsbeslutet att stå fast vid den vägutredning som kommunfullmäktige i Sölvesborgs ställde sig bakom redan sommaren 1996.

Miljöpartiet anser att man gjorde ett misstag redan när den första motorvägsdelen mellan Bromölla och Sölvesborgs byggdes. De framhöll redan då att ett nordligare alternativ på vägsträckning över Ryssberget sannolikt var att föredra. Miljöpartiet anser att detta borde utretts närmare för att man skulle kunna veta om en sådan vägsträckning hade varit bättre.

Även centerpartiet reserverade sig mot beslutet att vara positiv till Vägverkets utredning. De har från början ställt sig bakom förslaget (0+) som i stora drag innebär att den befintliga vägen breddas för att kunna bli motorväg.

Övriga partiet i kommunstyrelsen ställer sig bakom ett yttrande som inte avviker från det beslutet som kommunfullmäktige fattade för fem år sedan.

Byggstarten på den nya motorvägssträckningen kan bli av tidigast 2004.

Pernilla Roshäll Berthelot
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons