Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Bråk på vänsterkanten om Bromölladagarna

BROMÖLLA Med fritidsnämndens ordförande, Kay Stark, i spetsen går socialdemokraterna i Bromölla till hård attack mot vänsterpartiets Sture Ljungqvist.
Sölvesborg • Publicerad 29 mars 2001

Den aktuella kritiken mot Ljungqvist bottnar i att det är han som ligger bakom överklagandet som tidigare i mars satte stopp för kommunens borgensåtagande till föreningen Bromölladagarna. Länsrätten gick på Ljungqvists linje. De rev upp kommunens tidigare beslut att gå i borgen för föreningen Bromölladagarnas banklån som togs upp för att täcka förlusterna efter förra sommarens stora rockkonsert på Strandängen.

Vänsterpartisten, Sture Ljungqvist, har protesterat mot att kommunen riskerar skattebetalarnas pengar genom att gå i borgen för ett lån som ska täcka resultatet av ett misslyckat konsertarrangemang.

Annons

Sture Ljungqvist anser bland annat att en förutsättning för att kommunen ska gå in och riskera pengar på ett konsertarrangemang är att fritidsnämnden i förväg får vara med och fatta beslut om konsertkonceptet är realistiskt eller inte.

> Orättvist

Socialdemokraterna i Bromölla tycker att Sture Ljungqvist aktivt motarbetar ett lokalt aktivt föreningsliv.

– Jag har fått samtal och träffat många ute på gatan som anser att Sture Ljungqvist och vänstern motverkar ett föreningsarbete i Bromölla, säger Kay Stark, som är ordförande fritidsnämnden i Bromölla.

Sture Ljungqvist är inte oväntat av en helt annan uppfattning.

Han tycker tvärt om att ett borgensåtagande till en förening på ett orättvist sätt missgynnar alla andra föreningar som inte står bakom förra sommarens konsertarrangemang.

– Det borde inte vara en nyhet för någon inom socialdemokraterna att Bromölla kommun inte har obegränsade resurser. De pengar som kommunledningen vill ta risken att förlora genom ett borgensåtagande kunde istället satsats på många andra betydligt viktigare verksamheter, säger Sture Ljungqvist.

> Överklagar

Kay Stark som understryker att han talar för hela arbetarkommunen framhåller att Sture Ljungqvist satt sig på tvären i en mängd olika frågor där de flesta övriga politiska partierna i kommunen varit överens.

– Det är tur för Bromölla att inte alla partier och politiker har samma negativa och pessimistiska inställning som Sture Ljungqvist har för då skulle det verkligen gått illa för vår kommun, anser Kay stark.

Annons

Några exempel som han tar upp är motståndet till gymnasieförbundet mellan Sölvesborg och Bromölla liksom bygget av länsväg 116.

Ljungqvist tillbakavisar socialdemokraternas påhopp med att framhålla att hans invändningar och reservationer alltid har bygger på det han anser är väl underbyggda fakta.

– När det gäller vägen 116 grundar sig min inställning i ett mycket större sammanhang eftersom jag förespråkat en helt annat sträckning av E22:an mellan Bromölla och Karlshamn vilket även får konsekvenser för väg 116, menar Sture Ljungqvist, som tycker att Kay Starks kritik bara blir tomma slag i luften.

En majoritet av kommunledningen hoppas få rätt vid en ny rättslig prövning av borgensfrågan. Kommunen inväntar för närvarande beslut på sin begäran om prövningstillstånd till kammarrätten.

Pernilla Roshäll Berthelot
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons