Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Buss med idéer om byggen

SÖLVESBORG · I går kom Arkitekturbussen till Sölvesborg för att sprida inspiration med utgångspunkt från sommarens arkitektur i allmänhet och fritidshuset i synnerhet.
Med start från middagstid kunde allmänheten gå ombord och via böcker, modeller och rådgivande arkitekter få idéer i sina personliga byggprojekt.
Sölvesborg • Publicerad 27 juni 2001
Arkitekturstuderande Birgitta Strömbäck och arkitekt Gunnar Sillén är veckan ut på plats i Arkitekturbussen på Stortorget i Sölvesborg för att ge allmänheten tips och råd i olika byggprojekt.
Arkitekturstuderande Birgitta Strömbäck och arkitekt Gunnar Sillén är veckan ut på plats i Arkitekturbussen på Stortorget i Sölvesborg för att ge allmänheten tips och råd i olika byggprojekt.Foto: 

Efter en vecka på första hållplatsen Oxelösund anlände Arkitekturbussen och Gunnar Sillén, till vardags arkitekt i Stockholm, i går till Stortorget i Sölvesborg. Ombord som rådgivare för arkitektonisk utformning befann sig också Birgitta Strömbäck, arkitekturstuderande på KTH.

– Här stannar vi fram till och med söndag, berättar Gunnar Sillén.

Annons

Efter en intressant och givande vecka i Oxelösund såg han fram emot att möta allmänheten också på nya stoppet, i Sölvesborg.

Med inspirationsmaterial

Arkitekturbussen är under pågående arkitekturår ett nytt sätt för SAR, Svenska Arkitekters Riksförbund, att komma i kontakt med människor runt om i hela Sverige. Turnén genomförs i samarbete med Riksutställningar. Som Sydöstran tidigare berättat är Sölvesborg en av sammanlagt åtta platser i landet som under åtta sommarveckor får besök av den aktuella bussen.

– Vi kommer med inspirationsmaterial i form av böcker och modeller, och ser fram emot att möta besökare för att tillsammans diskutera olika möjligheter och idéer när det gäller byggande, berättar Gunnar Sillén.

> I lugn och ro

Ombord på den stora bussen täcks väggarna av böcker som på olika vis behandlar arkitektur och fritidshus. Flera bord och tillhörande stolar möjliggör för besökarna att slå sig ner och i lugn och ro tillägna sig idéer utifrån litteraturen. Tillsammans med bussens arkitekter kan sölvesborgare och sommargäster i staden diskutera vilka arkitektoniska möjligheter som ryms i de personliga byggprojekten.

Gunnar Sillén för fram åsikten att det kan vara ett plus i rådgivningen att han och Birgitta Strömbäck kommer utifrån, att de inte är så lokalt bundna.

– Men naturligtvis ger vi råd med respekt för orten vi befinner oss i, tillägger han.

Camilla Magnell
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons