Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Chef avskedas efter falska intyg

SÖLVESBORG För att hjälpa en anställd från att bli ersättningsskyldig till en trafikolycka misstänks en kommunalanställd chef ha skrivit en falsk skadeanmälan som skickades till försäkringsbolaget. Kommunledningen i Sölvesborg ser så allvarligt på det inträffade att den kommunala chefen strax innan jul blev avstängd från jobbet samtidigt som kommunen har inlett en intern utredning.
Sölvesborg • Publicerad 4 januari 2001

Det var för drygt ett år sedan som en av kommunens minibussar blev påbackad. I den skadeanmälan som skickades till Länsförsäkringar påstods att bussen blivit påkörd av ett okänt fordon i Köpenhamn.

– Vi hade ingen anledning att då misstro uppgifterna som stod i skadeanmälan, säger försäkringsbolagets skadechef Rolf Nilsson i Karlshamn.

Annons

Han berättar att Länsförsäkringar därför i god tro lät betala verkstadsräkningen för bussreparationen.

> Internutredning

I efterhand har det framkommit uppifter om att bussen inte alls blev påkörd i Köpenhamn. Det var i stället en kommunanställd som råkat backa på bussen när den stod parkerad på parkeringsplatsen utanför stadshuset i Sölvesborg.

För att hjälpa den anställde från att bli ersättningsskyldig misstänks chefen ha skickat in den fejkade rapporten.

Efter avslöjandet har kommunledningen inlett en internutredning som väntas bli klar i nästa vecka. I avvaktan på resultatet från utredningen har den kommunala chefen blivit avstängd från jobbet.

> Är förvånad

Kommunledningen har också per telefon informerat Länsförsäkringar om misstankarna.

– När jag fick samtalet från kommunen blev jag förvånad. Inte minst med tanke på att reparationen av bussen bara rörde sig om några tusenlappar, säger Länsförsäkringasr skadechef Rolf Nilsson i en kommentar.

Han berättar också att direkt efter trettonhelgen kommer försäkringsbolaget att göra en egen utredning. Inte nog med att chefen nu riskerar att bli av med sitt jobb, han hotas dessutom att bli åtalad för osant intygande.

Olle Ohlsson
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons