Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Chef sa upp sig efter försäkringsbluffen

SÖLVESBORG Strax innan jul blev en kommunanställd chef avstängd från sitt jobb misstänkt för att medvetet ha godkänt en fejkad skaderapport. I går valde chefen att ta konsekvensen av sitt handlande genom att självmant säga upp sig från sin tjänst!
Sölvesborg • Publicerad 23 januari 2001

”Undertecknad hemställer härmed om att bli entledigad från min tjänst från och med årsskiftet 2000/2001”, hette det bland annat i den kortfattade skriftliga uppsägning som chefen i går lämnade in till kommunen.

Kommunledningens beslut blev att omedelbart bevilja hans ansökan om avsked.

Annons

– Samtliga inblandade parter - kommunledning, berörd facklig organisation och chefstjänsteman - har förklarat sig vara tillfreds med denna lösning, konstaterade kommundirektören Östen Mandelholm efteråt i ett pressmeddelande.

Chefens beslut att självmant säga upp sig betyder att personalutskottet vid sitt sammanträde på torsdag slipper ta ställning till en eventuell disciplinåtgärd mot honom. Däremot finns det ytterligare två inblandade som riskerar påföljd från arbetsgivarsidan för försöket till försäkringsbedrägeriet.

> Falsk anmälan

Hela historien handlar om en av kommunens minibussar som i början på december 1999 blev påbackad. I den skadeanmälan som skickades in till Länsförsäkringar uppgavs att skadan orsakats av ett okänt fordon vid ett besök i Köpenhamn. Plåtskadan reparerades och allt tycktes glömt när kommunledningen drygt ett år senare fick information om att allt inte stod rätt till. Minibussen hade inte alls blivit påkörd i Köpenhamn utan av en kommunanställd på parkeringsplatsen utanför stadshuset.

> Internutredning

Kommunledningen såg så allvarligt på försäkringsbluffen att det beslöts att göra en internutredning. Enligt Östen Mandelholm fick man i utredningen bekräftelse på att chefen och ytterligare en person medvetet godkänt den falska skadeanmälan som skickades in till försäkringsbolaget. Alltihop visade sig vara iscensatt för att den som backat på minibussen skulle slippa ersätta skadan.

Vid personalutskottets sammanträde på torsdag väntas utskottet fatta beslut om eventuell disciplinär åtgärd mot den kommunanställde som på heder och samvete undertecknade den fejkade skaderapporten.

Däremot har den tredje personen, den som backade på bilen, varit bortrest och har därför ännu inte kunnat höras i internutredningen. Först på fredag, dagen efter personalutskottets sammanträde, har denne nu blivit kallad till förhör i stadshuset.

> Polisanmäls?

Även om den kommunanställda chefen tagit konsekvenserna av sitt handlande genom att frivilligt lämna sin tjänst riskerar både han och de båda andra kommunanställda rättsligt efterspel.

– Så fort vi pratat med samtliga misstänkta och sammanställt vår utredning kommer vi att ta ställning till en eventuell polisanmälan för försök till försäkringsbedrägeri, berättar Länsförsäkringars skadechef Rolf Nilsson i Karlshamn.

Olle Ohlsson
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons