Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Dags för stora filmgalan på Scala

SÖLVESBORG Det är glitter och glamour som gäller då kortfilmsfestivalen ”Alfred 2001” i februari arrangeras på Scalabiografen.
I bästa Hollywoodstil tävlar lokala filmskapare i skilda kategorier om åtråvärda Alfredstatyetter.
Sölvesborg • Publicerad 13 januari 2001

Naturligtvis inleds evenemanget med festligt mingel i foajén och avrundas med att vinnarna inför den uppklädda publiken i salongen håller tacktal på scen.

Originelle, brittiske filmregissören Alfred Hitchcock har fått ge namn åt Sölvesborgs motsvarighet till amerikanska Academy Awards eller Oscarsgalan. Sölvesborgs version anordnas nu för andra året i följd.

Annons

–Vårt mål är att föra fram lokala filmare och stimulera till ett fortsatt filmiskt skapande, säger Morgan Hermansson, Stefan Persson och Stefan Harrysson på arrangerande studieförbundet NBV.

> Tio minuter

Evenemanget tar form i ett samarbete mellan NBV, Scalabiografen, mediaelever på Furulundsskolan samt Filmik, ett regionalt resurscentrum för film och video med säte i Växjö.

Informationsblad finns nu ute runt om i kommunen för att uppmärksamma filmentusiaster om det som komma skall - och för att inspirera till skapande. Nästa vecka kommer också affischer att sätta upp runt om i centrum.

Filmare i Sölvesborgstrakten och på andra håll i Blekinge uppmanas bidra med egna kortfilmer. Tävlingsbidragen får som längst sträcka sig över tio minuter och skall vara arrangörerna tillhanda senast den 26 januari.

> Även för allmänheten

–De deltagande filmmakarna tävlar i sex olika kategorier. Det rör sig om bästa regi, bästa manus, bästa film, bästa skådespelare/skådespelerska, bästa soundtrack och publikens val, berättar Morgan Hermansson.

Arrangörerna kommer att gallra bland de inkomna filmerna för att ta fram de allra bästa. Dessa visas så på Scalabiografen under galakvällen torsdagen den 22 februari.

–Filmarna som får sina bidrag antagna inbjuds till filmfestivalen tillsammans med en grupp vänner och bekanta. På så vis räknar vi med att ungefär halva salongen fylls, säger Morgan Hermansson.

Arrangörerna poängterar att också filmintresserad allmänhet är välkommen att närvara under arrangemanget.

Annons

> Alfredstatyetter i trä

Balkongplatser reserveras åt en jury bestående av ett antal personer som är kunniga på området film. Det är i dagsläget klart att kulturprofilen Janne Hermansson är en av jurymedlemmarna, liksom Lotta Bergman, dramalärare och ansvarig för stadens filmstudio.

Lokale konstnären Peter Kruhse är i färd med att skapa de Alfredstatyetter i trä som föräras vinnarna i årets kortfilmsfestival. Andra priser är böcker med anknytning till filmens värld samt presentkort på CD-skivor.

Under galakvällen kommer representanter från Filmik i Växjö att närvara. Det kan bli aktuellt för deltagarna i Sölvesborg att under året få sina tävlingsbidrag visade på småländska filmfestivalen Nonstop.

Camilla Magnell
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons