Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

De ställer upp i skönhetstävlingen

SÖLVESBORG Sölvesborgs kommun är en av 160 kommuner i Sverige som medverkar i vad som kan kallas för en landsomfattande skönhetstävling för hus.
Sölvesborg • Publicerad 31 mars 2001
Ingrid Jönsson, Boje Svensson och Jan Lagerås har valt ut de sex husen som ingår i den andra deltävlingen i det landsomfattande arkitektprogrammet, Tyck om hus.
Ingrid Jönsson, Boje Svensson och Jan Lagerås har valt ut de sex husen som ingår i den andra deltävlingen i det landsomfattande arkitektprogrammet, Tyck om hus.Foto: Pernilla Roshäll Berthelot

Den nationella satsningen, Tyckomhus, har bland annat initierats av att 2001 fått titulera sig Arkitekturåret.

I programmet, tyck-om-hus, ska varje deltagarkommun med hjälp av sina invånare rösta fram två favorithus i olika kategorier. Dels får tävlingsdeltagarna fritt bland alla hus i kommunen välja ut sin egen favorit. Den andra delen av tävlingen är inriktad på nyare arkitektur. Därför har en lokal jury fått plocka ut sex objekt som byggts de senaste femtio åren.

Annons

De sex särskilt utvalda tävlingsbidragen har tagits ut av stadsarkitekten Jan Lagerås, kulturchef Ingrid Jönsson och informationssekreterare Boje Svensson.

> Lagerås x 2

Lagerås har på initiativ från sina kollegor i juryn fått två av sina skapelser uttagna till tävlingen. Det är den nyare delen av Sölvesborgs stadshus från 1985 och Polishuset som stod klart 1994. Övriga tävlingsbidrag är ett parhus i Norje från 1988 som gjorts av arkitekten, Ulla Söderberg. Från samma år finns även Kjell Aage Nilssons flerbostadshus vid Innerhamnen. Det äldsta av husen är Sölvesborgs församlingshem från 1960 som konstruerats av Nils-Harald Hernström. Bland husen som är med i tävlingen finns också den tidstypiska Listerkyrkan i Hällevik från 1977 som ritats av Janne Feldt.

> Stadens dag

Vinnarna i bägge klasserna går vidare till en länsfinal som tar ut bidrag till en riksfinal.

Tävlingskupongerna finns på medborgarkontoren och på bibliotektet. Deltagarna har möjlighet att vinna priser genom sina motiveringen till valen av favorithus. I övrigt blir det husen som fått flest röster totalt som vinner. Tävlingen i Sölvesborg pågår från den andra april till den sjunde maj. Vinnaren i tävlingen kommer att offentliggöras den 19 maj i samband med firandet av Stadens dag.

– Jag tycker det är en intressant och kul idé som framför allt uppmuntrar till att man verkligen tittar på husen som man passerar och har i sin vardagsmiljö, säger Jan Lagerås, som själv varit med och förskönat den offentliga stadsbilden under sin tid som stadsarkitekt.

Pernilla Roshäll Berthelot
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons