Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Djurvänner polisanmäler kommunen

SÖLVESBORG Först efter en polisanmälan från förbundet Djurens Rätt sökte och fick en chinchillafarmare i Sölvesborg tillstånd sin uppfödning. Djurvännerna är nu starkt kritisk till miljönämndens beslut att bevilja ett retroaktivt tillstånd och har därför JO-anmält kommunen.
Sölvesborg • Publicerad 7 mars 2001

Enligt Djurens Rätt hade chinchillafarmaren bedrivit sin verksamhet utan tillstånd i ca tre års tid när föreningen gjorde sin polisanmälan. Sedan en miljöinspektör besökt farmaren beviljade miljönämnden sitt tillstånd i efterhand.

Djurens Rätts förbundsordförande Katherine Lindqvist vill nu att JO ska granska fallet på flera punkter. I sin anmälan vill hon ha utrett om det inte hör till kommunen skyldighet att anmäla uppdagade brott mot djurskyddslagen. Dessutom undrar hon om kommunen verkligen har rätt att meddela retroaktiva tillstånd för verksamheter som är tillståndspliktiga enligt djurskyddslagen. Katherine Lindqvist säger sig också vara kritisk till att den miljöinspektör som gjorde inspektionen på chinchillafarmen inte upprättade något inspektionsprotokoll eller förde några andra tjänsteanteckningar.

– När jag ringde upp honom kunde han inte ens svara på hur stora de aktuella burarna på farmen var, berättar hon.

Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons