Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Dödsstöten för festivalarrangören

SÖLVESBORG Efter flera månaders jakt från såväl privata fordringsägare som kronofogdemyndigheten kom igår dödsstöten för festivalarrangören, (SCP) Scandivian Consert Promotion AB. Med skulder på över 441 000 kronor försattes bolaget under gårdagen i konkurs vid Sölvesborgs tingsrätt.
Sölvesborg • Publicerad 6 mars 2001

Någon företrädare för konsertbolaget dök aldrig upp vid måndagens konkursförhandling. Staten och de privata fordringsägarna som begärt hjälp med indrivning av företagets egendom representerades av såväl Anders Johnsson som Nils-Gunnar Runesson från kronofogdemyndigheten i Karlshamn.

Vid förhandlingen framkom att företaget som har sin styrelse bosatt utanför Sverige saknar tillräckligt med utmätbara tillgångar för att kunna reda upp sina ekonomiska problem. Företaget, SCP, har de två senaste åren stått bakom de stora rockfestivalerna i Norje som åtminstone publikmässigt varit upprepade succéer.

Annons

> Ny arrangör

Redan tidigt i vintras togs ansvaret för nästa sommars festival över av ett Malmöbaserat musikbolag, Record Heaven som bildade ett nytt festivalbolag, Sweden Rock AB. De har sedan dess skött planering, bokningar av artister och kontakter med bland andra markägaren, Sölvesborgs kommun, som är i färd med att ta fram ett kontrakt för framtida festivalarrangemang i Norje.

> Kvarstad

Redan i höstas kom de första varningssignalerna om att företaget hade problem med sin ekonomi. Då fick tingsrätten i Sölvesborg in en första konkursansökan mot festivalarrangören som hade en obelad räkning på hyra och inköp av bodar och baracker på cirka 25 000 kronor. Vid det tillfället skyllde företrädare för SCP på problem med pappersexercis. Räkningen blev också reglerad inom några veckor varpå konkursansökan drogs tillbaka. Bolaget har sedan dess drabbats av beslut om kvarstad efter att Näsumsbon, Alvar Jönsson, ilsknat till på företaget som vägrade att betala för hyran av ett stort magasin. Alvar Jönsson fick så småningom betalt för sin hyra och kvarstadsbeslutet drogs tillbaka. Kronofogden gjorde ändå en utmätning av de tillgångar som förvarades i lokalen som en förebyggande åtgärd om bolaget senare skulle försättas i konkurs. Statens krav i form av obetalda skatter och avgifter har med tiden ökat och var en tid före konkursen uppe i omkring 441 000 kronor.

> Osäkra tillgångar

Det är nu konkursförvaltare, Magnus Trojer, som ska reda ut vilka tillgångar som finns i företaget och i vilken utsträckning fordringsägarna kan få betalt för delar av företagets skulder.

Pernilla Roshäll Berthelot
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons