Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Drömjobbet blev rena slavarbetet för Tommie

SÖLVESBORG · 17-årige Tommie Ludvigsson blev tipsad om att han kunde arbeta på Sweden Rock Festival och därmed få gratis inträde och mat.
Han berättar att han bland annat fick arbeta ett 11-timmarspass som vakt utanför artistlogerna fram till klockan 05.00 på söndagsmorgonen.
32-åriga Kristin Levinsson och 29-åriga Lizette Jönsson är bägge missnöjda med både arbetstiden och maten. De menar att de blev utnyttjade och att de varken fick ordentligt med mat eller kaffe.
Sölvesborg • Publicerad 14 juni 2001
Tommie Ludvigsson är missnöjd med villkoren under arbete med Sweden Rock Festival i Norje.
Tommie Ludvigsson är missnöjd med villkoren under arbete med Sweden Rock Festival i Norje.Foto: 

Tommie Ludvigsson berättar att han sett fram emot den gångna helgen med arbete och fest på Sweden Rock Festival i Norje. Han säger att han fått veta att han skulle få gratis inträde om han arbetade åtta timmar på festivalen och att han desutom skulle få mat.

– Det blev inte riktigt som man tänkt sig. Det fanns ingen mat, sedan fick vi inte kaffe trots att vi arbetade på natten, antingen var matkupongerna slut och när man väl fick kuponger så var maten slut.

Annons

– Istället för att arbeta två kortare pass under fredagen och lördagen fick jag arbeta från 08.00 till 12.00 på lördagsförmiddagen och från 18.00 på lördagen till 05.00 på söndag morgon, säger Tommie Ludvigsson, från Sölvesborg.

> En baguette på 11 timmar

Han berättar att det enda han fick att äta under det 11 timmar långa arbetspasset, som vakt utanför artistlogerna var en baguette med grönsaksfyllning.

Tommie Ludvigssons bror 32-årige Ronnie Ludvigsson berättar att han arbetat ett pass under fredagen och att det inte fanns ordentligt med mat då heller.

– De från festivalen hade lovat att vi skulle få ordentlig mat om vi jobbade, men det fanns bara baguetter, säger han.

Lizette Jönsson från Sölvesborg, berättar att hon blivit utlovad frukost, lunch och middag, och gratis inträde på festivalen, mot att hon arbetade.

> Förlängda arbetspass

– Det fanns ingen riktig mat till flertalet av dem som arbetade och dessutom förlängdes arbetspassen hela tiden. Jag fick arbeta från 18 till 24 på fredagen och 08.00 till 12.00 på lördagsförmiddagen och från 18.00 på lördagen till 03.00 på söndagsmorgonen, berättar hon.

32-åriga Kristin Levinsson från Sölvesborg berättar en liknande historia. Enligt henne fanns det inte ordentligt med mat som utlovat, dessutom blev arbetspassen för långa då det inte fanns någon som kunde byta av.

– Det hela var urkasst skött. Jag fick jobba från 8 till 12 på fredagen och sedan arbetade jag i ett sträck från klockan 9 på lördagsmorgonen till klockan 12.00

Annons

Sedan från klockan 18.00 till 03.00 på söndagsmorgonen, berättar Kristin Levinsson.

> Kompensation rimligt

Tommie Ludvigsson menar att han borde få kompensation från festivalledningen.

– Jag vet att det fanns många fler jobbare än jag som var missnöjda. Jag fick lägga ut egna pengar till mat och jag fick jobba alldeles för länge, säger han.

Sydöstran sökte i går eftermiddag ansvariga från festivalledningen för en kommentar, utan att lyckas.

Susanne Juric
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons