Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

En midsommar utan svenska jordgubbar

BROMÖLLA · Midsommar stundar med sill, potatis och nubbe på somrigt dukade bord. Men de traditionsenliga jordgubbarna till efterrätt är i år ingen självklarhet.
– Nej, till midsommar blir det utan tvekan brist på svenska jordgubbar, säger odlare Karl-Gustav Paulsson i Bromölla.
Sölvesborg • Publicerad 13 juni 2001
Midsommar är i Sverige jordgubbens tid framför andra och det är tydligt att bären i år mognar för sent.
Midsommar är i Sverige jordgubbens tid framför andra och det är tydligt att bären i år mognar för sent.Foto: 

Jordgubbsfälten vid Årups gård lyser gröna. Vid en närmare titt på de blommande plantorna syns stora mängder bär, varav endast ett fåtal hunnit mogna till jordgubbens karaktäristiskt vackra nyans av rött.

– Årets skörd ser totalt sett mycket bra ut. Men – jordgubbarna kommer för sent och hinner inte bli klara till midsommar, berättar Karl-Gustav Paulsson.

Annons

Han driver företaget K-G Paulssons Bär &Grönsaker AB i Bromölla och odlar jordgubbar på fält vid Årups gård och i Råby, totalt över 40 hektar. Dessutom köper Karl-Gustav Paulsson in bär från odlare runt om i Sölvesborgsområdet. Med tyngdpunkt på Skåne säljs bären till konsumenter i södra och mellersta delarna av landet, ända upp till Stockholmstrakten.

Inte tillräckligt

Små mängder jordgubbar finns nu att få tag på ute i den svenska handeln. Och enligt Karl-Gustav Paulsson kommer jordgubbsförsäljningen till veckoslutet att komma igång på allvar. För visst finns det några mogna bär att tillgå.

– Visst, svenska jordgubbar kommer i viss mån att säljas till midsommar. Men inte i tillräckligt stora mängder, säger han och håller fram att vad som helt enkelt behövs nu är sol och värme.

Årets rådande situation skiljer sig betydligt från den som rådde i fjol. Då började bären att plockas redan i slutet av maj månad och kring midsommar var högsäsongen nära nog passerad.

– Jämfört med förra årets omständigheter känns årets skörd mer normal för svenska förhållanden. I fjol var jordgubbarna onormalt tidiga, säger Karl-Gustav Paulsson.

Camilla Magnell
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons