Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Ett av de lugnaste åren på länge

SÖLVESBORG Med statisiken för årets olika tillbud sammanställd kan Räddningstjänsten konstatera att det varit ett av de lugnaste åren på länge. Bland annat har bränderna varit betydligt färre vilket enligt räddningschef Mats Berglund kan vara resultatet av en målmedveten satsning på förebyggande brandskydd.
Sölvesborg • Publicerad 2 januari 2001
Mats Berglund och Magnus Kärrhag är glada över den sjunkande olycksstatistiken och menar att det förebyggande arbetet givit resultat. Bakom sig har dom en gammal raritet. En Volvo från 1937 som används i samband med utbildningsverksamhet för sexåringar.
Mats Berglund och Magnus Kärrhag är glada över den sjunkande olycksstatistiken och menar att det förebyggande arbetet givit resultat. Bakom sig har dom en gammal raritet. En Volvo från 1937 som används i samband med utbildningsverksamhet för sexåringar.Foto: Henrik Brandberg

Det totala antalet larm, som under året uppgått till 104 stycken, är enligt Mats Berglund betydligt färre än vanligt.

–Sett över en tioårsperiod är det det ljusaste året hittills, säger han.

Annons

Räddningschefen är också glad över att antalet bränder minskat, något han tror har samband med det förebyggande arbetet som Räddningstjänsten satsat på. Bland annat har man i en kampanj gått ut och erbjudit fastighetsägare installation av brandvarnare i lägenheter till självkostnadspris, något som många nappat på.

> Förskonat från dödsolyckor

Eftersom den olycka som skedde i Pukavik i juli, där föraren av en lastbil förolyckades, räknas in i Karlshamns olycksstatistik, har Sölvesborgs kommun varit förskonat från dödsolyckor berättar räddningschefen. Han menar vidare att det är tack vare bättre vägar som Sölvesborg uppvisar en positivare bild än grannkommunen i öster.

> Projekt med riksintresse

Under året har Räddningstjänsten också drivit ett projekt som fått riksintresse. I samarbete med Statens Räddningstjänst och Lunds Tekniska Högskola har man arbetat med utrymningssäkerhet för handikappade, främst rullstolsbundna.

–Det hela började med att Valjevikens Aktivitetscenter ville inreda en lokal inne i stan. De kom då till oss och undrade vad som gällde vid utrymnning, berättar Magnus Kärrhaag, ställföreträdande chef vid Räddningstjänsten.

Han förklarar vidare att inte gick att hitta information om vad som gäller vid utrymningssäkerhet för handikappade, varpå projektet initierades. Under projektets gång har personer från Valjeviken också fått agera försökspersoner, berättar han.

Henrik Brandberg
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons