Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Facket bjuder in till omsorgsdebatt

SÖLVESBORG På tisdag i nästa vecka bjuder fackförbundet Kommunal tillsammans med de övriga LO-facken in allmänheten till en träff med lokala S-politiker. På programmet under informations- och diskussionsmötet står vården och personalens situation inom handikapp- och äldreomsorgen i kommunen.
Sölvesborg • Publicerad 11 januari 2001
Ewonne Månsson och Viveka Olofsson från SKAF i Sölvesborg hoppas på stort intresse från allmänhet och berörda på mötet i Folkets Hus nästa vecka.
Ewonne Månsson och Viveka Olofsson från SKAF i Sölvesborg hoppas på stort intresse från allmänhet och berörda på mötet i Folkets Hus nästa vecka.Foto: Pernilla Roshäll Berthelot

– Vi har medvetet valt att bara bjuda in representanter från socialdemokraterna för att undvika att det enbart blir en debatt om olika politiska ideologier, menar Ewonne Månsson, från Svenska kommunalarbetareförbundets avdelning i Sölvesborg som har omkring 1 200 medlemmar.

Kommunal har centralt tagit fram ett program med målsättningar för vilka rättigheter alla personer borde ha när de blir äldre.

Annons

En viktig och i flera fall avgörande roll i arbetet med att ge de äldre de rättigheter de förtjänar är en äldreomsorg som fungerar bra och som har resurser att ge en bra vård och omsorg.

– Vi ser inte detta möte som ett tillfälle att protestera och klaga på politikerna. Det här gäller många viktiga frågor som alla berörda gemensamt måste diskutera för att man ska hitta bra lösningar som är till glädje för alla, säger Viveka Olofsson, som är ordförande för kommunal i Sölvesborg.

> Personliga relationer

Mötet hålls på tisdag kväll på Folkets Hus och bland politikerna som medverkar i diskussionen är omsorgsnämndens ordförande, Britt-Marie Lindberg, samt flera av socialdemokraterna som sitter i kommunstyrelsen.

Kommunal tycker det är viktigt att presentera de politiker som fattar besluten som får konsekvenser för omsorgens vårdtagare och personal.

Från Kommunals sida är personalfrågan en viktig del av mötet. Det finns en oro för hur Sölvesborgs kommun ska klara av att rekrytera personal till äldrevården i framtiden.

> Lönen viktig

– Det är viktigt att hitta vägar för att få unga intresserade av att arbeta inom omsorgen och där tror vi att lönen har en viktig betydelse, menar Viveka Olofsson.

Kommunal anser att det är ett stort problem att exempelvis vårdbiträden inom hanikapp- och äldreomsorgen halkat efter andra LO-förbunds medlemmar inom industrin med flera tusen kronor i månaden.

Efter över 20 år inom omsorgen i Sölvesborg har personalen bara drygt 15 000 kronor i lön per månad.

Dessutom är det få av kommunals medlemmar som orkar arbetar full tid fram till de är 65 år vilket också bidrar till en ökat brist på personal i framtiden.

Pernilla Roshäll Berthelot
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons