Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Falsklarm om olycka orsakade stort pådrag

NÄSUM · Klockan 14.35 i går ringde en okänd person via mobiltelefon till sos-alarm i Malmö och rapporterade om en drunkningsolycka vid Klackabacken vid Ivösjön.
Räddningstjänsten skickade ut 10 man.
Väl på plats visade det sig anmälare inte stod att finna och hamngästerna på plats hade inte sett någon olycka äga rum.
Sölvesborg • Publicerad 12 juni 2001

– Vi ser allvarligt på sådana här falsklarm, säger räddningschef Johnny Ohlsson, som berättar att telefonsamtalet ska spåras och att den falska anmälaren riskerar böter.

Efter det att larmet hade gått från sos-alarm i Malmö i går eftermiddag ryckte 10 man från räddningstjänsten i Bromölla och Näsum ut. Utryckningen som varade runt 40 minuter kommer enligt räddningschefen att kosta samhället mellan 4000 och 5000 kronor.

Annons

Väl på plats vid Klackabacken, visade sig att uppgiftslämnaren inte stod att finna. Mobiltelefonen som larmet ringts in från var avstängd och de andra 10 till 15 hamngästerna på plats vid båthamnen Klackabacken var helt oförstående.

> Allvarligt lidande

Hamngästerna kunde berätta för räddningsstyrkan att de inte sett någon olycka äga rum på platsen.

– Det är inte ofta vi får falsklarm, men det är alltid allvarligt när det händer. Allt tyder på att detta var ett sådant. Problemet är att när en hel styrka rycker ut på sådana här skämt så kan andra människor bli allvarligt lidande om det skulle komma ett riktigt larm samtidigt, säger Johnny Ohlsson.

– Det är böter på att falsklarma och vi ska se till att få mobilsamtalet spårat så att vi kan hitta uppgiftslämnaren, säger Johnny Ohlsson.

Susanne Juric
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons