Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Fästingbussen återvänder till Sölvesborg

Fästingbussen åker runt mellan olika orter för att erbjuda TBE-vaccinet. På måndag har den rullande vaccinmottagningen premiär i Sölvesborg.
Sölvesborg • Publicerad 8 april 2020
Fästingbussen erbjuder vaccin mot TBE.
Fästingbussen erbjuder vaccin mot TBE.Foto: Maths Olsson

Det var under förra året som Fästingbussen gjorde sin premiärturné i Blekinge och besökte Sölvesborg för första gången. Nu är det dags igen och två bussar kommer besöka kommunen för att hjälpa medborgare att skydda sig mot TBE.

TBE är en fästingburen hjärninflammation. När temperaturen överstiger 5-7 plusgrader vaknar fästingarna till liv och ger sig ut för att leta mat. Den ovanligt milda vintern har medfört att fästingsäsongen startat tidigare än vanligt, vilket betyder att det finns en ökad risk att smittas.

Annons

– TBE har tidigare varit vanligast runt Mälardalen och längs Östersjökusten, men har successivt spridit sig till de södra regionerna av landet, säger Charlotta Zacharias, läkare VaccinDirekt.

Måndag den 13 april kommer Fästingbussen göra sitt första stopp vid Coop i centrala Sölvesborg.

Fakta

TBE

TBE är en virussjukdom som sprids av fästingar och kan orsaka en inflammation på hjärnan, hjärnhinnorna eller på båda ställena.

Det tar oftast mellan 4-10 dagar från smittotillfället till att bli sjuk.

Sedan början av 2000-talet har antalet rapporterade fall av TBE mer än fördubblats.

Elin MöllervärnSkicka e-post
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons