Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Fler lurade av växelbedragare

BROMÖLLA Den eller de bedragare som under förra veckan lurade till sig 450 kronor i kontanter hos minst två olika affärer i Karlshamn har också härjat på liknande sätt i nordöstra Skåne.
Sölvesborg • Publicerad 16 januari 2001

En av medarbetarna på Markislagret i Bromölla drabbades under torsdagen av en liknanade växelkupp. När den kvinnliga kassörskan på fredagen läste om bedragaren som härjat i Karlshamn i Sydöstran kände hon igen beteendet och drog snabbt slutsatsen att hon dagen innan lurats på samma sätt som personalen på apoteket och i en skoaffär i Karlshamn.

– Jag kände på mig redan när det hände att något inte stod rätt till, berättar kassörskan på Markislagret.

Annons

Mannen hade ingen plånbok utan lämnade fram en tusenlapp ur fickan för att betala varor som bara kostade 25 kronor.

> Fel sedel

Det misstänkta bedrägeriet består av att en kund lämnar fram en tusenlapp för att betala en billigare vara, oftast ett pris på bara några tior. Efter att personalen i kassan lämnat tilbaka växeln till kunden påpekar denna att det blivit fel i räkningen av växelpengarna. Kunden säger att han ”råkat” få tillbaka en femtiolapp istället för den femhundrakronorssedel som är naturligast att få tillbaka på en tusenlapp. Vid såväl kuppen mot de två Karlshamnsbutikerna som mot Markislagret i Bromölla har växeln tillbaka bestått av en femhundralapp, fyra enhundralappar och en femtiokronorssedel samt några tior och småpengar i mynt. Växelbedragren säger att han råkat få två femtiolappar istället för en femtiolapp och en femhundrakronors sedel. I samtliga fall har kassapersonalen trott på kunden att bytt ut en femtiokronorssedel till en femhundralapp. När kassan räknats senare under dagen har man konstaterat att affären blivit lurad genom det fräcka växeltricket. Samtliga kassor har haft ett underskott på 450 kronor. Beskrivningen på mannen som lämnats överensstämmer också med bedragaren i Bromölla. Det var en mörkhårig man i 40-årsåldern som var omkring 165 till 170 centimeter lång.

Pernilla Roshäll Berthelot
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons