Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Först i Sverige med Svanpapper

NYMÖLLA · Under många års tid har miljötänkande varit en ledstjärna i arbetet på StoraEnso Nymölla.
Nu visar det sig att företaget är först i landet med att ta fram papper som uppfyller de nya skärpta miljökraven för Svanen-märkning.
– Vi har det senaste halvåret sett till att verka för att få ved från certifierade skogar, berättar kvalitets- och miljöchef Anders Wetterling på StoraEnso Nymölla.
Sölvesborg • Publicerad 27 juni 2001
Arkbeskärarna Göran Mårtensson, Pelle Hermansson, Sven-Erik Nilsson, Christina Kazantzidou och Thomas Jönsson med Stora Enso Nymöllas obestrukna papper som klarar de nya kraven för Svanen-märkning.
Arkbeskärarna Göran Mårtensson, Pelle Hermansson, Sven-Erik Nilsson, Christina Kazantzidou och Thomas Jönsson med Stora Enso Nymöllas obestrukna papper som klarar de nya kraven för Svanen-märkning.Foto: 

Han för vidare fram företaget via sina leverantörer påverkat skogsägarna att certifiera sin skog.

Det var i samband med årsskiftet som de nya kriterierna för den aktuella miljömärkningen tillkännagavs. För första gången ställs nu krav på hela produktionsprocessen, från att ny råvara skall komma från hållbart skogsbruk, till utsläpp och energianvändning i fabriken.

Annons

> Licens för fågeln

Enligt Ulla Sahlberg som är projektledare för papper på SIS Miljömärkning innebär detta att endast de fabriker som har ett långsiktigt och väl utvecklat miljöarbete kan få licens för Svanen.

Anders Wetterling håller fram att företaget i sin verksamhet ständigt strävar efter att förbättra sitt miljöarbete och att StoraEnso Nymölla innehaft Svanen-licens sedan början av 90-talet.

– Kriterierna förnyas med jämna mellanrum. Att vi skulle få också den nya var väntat, säger han.

Det är nu tredje gången som kraven för miljömärkningen i fråga skärps. De kriterier som tillkommit är bland annat att minst 15 procent av vedråvaran skall komma från certifierat och hållbart skogbruk. Ingen råvara får härröra från skyddsvärda skogar som gammelskog.

Vidare har krav införts på låg energiförbrukning och minskade utsläpp av koldioxid vid pappersproduktionen. Skärpta krav gäller också för utsläpp. Detta sker för att minska användningen av kemikalier som är svårnedbrytbara och som kan lagras i växter och djur.

> Mer än halva volymen

Den nya licensen, som StoraEnso Nymölla nu är först i Sverige med att få, gäller från mitten av juni 2001 fram till och med januari 2004. Märkingen omfattar drygt halva produktionsvolymen på företaget och då framför allt kopieringspapper, obestruket papper för kontorsändamål.

Anders Wetterling berättar att företaget metodiskt arbetar för att utvecklas i miljömedvetenhet också i enlighet med EMAS, EU:s miljöledningssystemsförordning, och den internationella miljöstandarden ISO14001.

Camilla Magnell
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons