Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Första väktarhunden satt i tjänst

SÖLVESBORG I sitt väktarjobb med att nattetid åka runt och patrullera butikerna i centrala Sölveborg samt kommunens olika industriobjekt har Marius Lysö fått en trogen följeslagare i schäfern Stigårdens Mascot.
– Det känns tryggt att ha Mascot vid min sida, säger husse, om att Sölvesborg nu har fått sin första godkända väktarhund.
Sölvesborg • Publicerad 31 mars 2001
I fortsättningen slipper Marius Lysö patrullera själv på nätterna. Vid sin sida har han nu Mascot som är Sölvsborgs första utbildade väktarhund.
I fortsättningen slipper Marius Lysö patrullera själv på nätterna. Vid sin sida har han nu Mascot som är Sölvsborgs första utbildade väktarhund.Foto: Olle Ohlsson

I veckan klarade Mascot, snart 5, Rikspolisstyrelsens test och blev godkänd väktarhund.

Marius Lysö berättar att han så sent som för bara någon månad sedan köpte Mascot privat av en av sina chefer på Falck Security.

Annons

– Jag hade länge varit på jakt efter en väktarhund och såg direkt att Mascot hade både bra kamplust och försvarslust.

De egenskaperna gjorde också att Mascot utan problem i tisdags klarade polisens tjänstehundstest för väktarhundar med glans. Vid provet i Johannishus ingick också att Marius fick visa att han hade bra lydnad på sin hund.

Att Mascot klarade polisens test betyder inte att han är godkänd på livstid.

– En gång om året måste vi göra om tjänstehundsprovet så det gäller att hålla honom i trim, berättar husse.

> En livförsäkring

I Marius Lysös och hans kollegers jobb ingår att ensamma åka runt och bevaka samtliga kommunala anläggningar samt olika industrier och butiker.

Ett enmansjobb som efter mörkrets inbrott inte är helt ofarligt.

– Det kommer nu att kännas tryggare att jobba på natten när jag kan ha Mascot vid min sida. Han är min livförsäkring eftersom han är utbildad att både varna och försvara mig vid ett eventuellt överfall.

Olle Ohlsson
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons